Στα χέρια της αστυνομίας νεαροί τζιχαντιστές στην Αυστραλία

Ένας εικοσάχρονος και ένας δεκαπεντάχρονος συνελήφθησαν σήμερα στην κατοικία τους στο Σίδνεϊ και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής έρευνας που διεξάγεται για σχέδιο επίθεσης εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, αλλά και πολιτών στο δρόμο ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αυστραλία στο πλαίσιο των ερευνών αυτών.

Οι δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, ανέφερε η αστυνομία και σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν σχέση με το ISIS. Παρόμοιες κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν εις βάρος άλλων τριών ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα προκύπτουν από τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν κατά την επιχείρηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Έγγραφα που κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στο Σίδνεϊ αναφέρονταν σαφώς σε ένα σχέδιο που είχε ως στόχο ένα κυβερνητικό κτίριο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο Μάικλ Φέλαν.

«Η ανάλυση των εγγράφων αυτών, η φυσική και ηλεκτρονική επιτήρηση μας επέστρεψαν να ανακαλύψουμε τη συνωμοσία που είχε εξυφανθεί από πέντε άτομα που εμπλέκονται σε αυτά τα έγγραφα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το σημείο προόδου στο οποίο βρίσκεται η συνωμοσία αυτή, ο Φέλαν απάντησε: αρκετά ώστε να τη σταματήσουμε σε αυτό το στάδιο τον Δεκέμβριο.

Οι συλλήψεις γίνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης Appleby, μιας έρευνας για άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε πράξεις ή σε σχέδια πράξεων τρομοκρατίας στην Αυστραλία, σε ταξίδια στη Συρία ή στο Ιράκ και στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Καμπέρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων από μεμονωμένα άτομα που εμπνέονται από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό κράτος, το οποίο ελέγχει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Η Αυστραλία έχει ενισχύσει εδώ και έναν χρόνο το επίπεδο συναγερμού, έχει εγκρίνει μια νέα νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας και έχει διεξαγάγει σειρά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τη δολοφονία ενός υπαλλήλου της αστυνομίας. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια συντονισμένων ερευνών που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί σε πολλά κτίρια στο Σίδνεϊ.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο ύποπτος για τη δολοφονία αυτή Φαρχάντ Τζαμπάρ, 15 ετών.

Είναι ανησυχητικό το ότι εξακολουθούμε να βλέπουμε εφήβους στο περιβάλλον αυτό, δήλωσε η Κάθριν Μπερν, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έξι επιθέσεις αποτράπηκαν στην Αυστραλία στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο καταζητούμενος που έγινε viral στη Βρετανία – ΦΩΤΟ

Το sms που “πρόδωσε” τον τρίτο καμικάζι του Μπατακλάν

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ