Αρνείται τις “δολοφονίες” η Γερμανίδα νεοναζί αλλά ζητάει “συγγνώμη” για τη δράση της

Η Μπεάτε Τσέπε, η κύρια κατηγορούμενη στην υπόθεση της σειράς δολοφονιών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU μίλησε για πρώτη φορά, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για τη συμμετοχή της στην οργάνωση. 

Το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ για την σημερινή κατάθεση της Μπεάτε Τσέπε, της κύριας κατηγορούμενης στην υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, είναι τεράστιο. Με αγωνία αναμενόταν να μιλήσει και να σπάσει τη σιωπή της , η οποία διαρκεί εδώ και δυόμισι χρόνια. «Δεν είχα συμμετοχή ούτε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ούτε κατά την εκτέλεση των πράξεων» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου του Μονάχου όπου εκδικάζεται η υπόθεσή της. Για τις πράξεις των ομοϊδεατών της Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος έμαθε αργότερα αλλά δεν είχε ποτέ τη δύναμη να παραδοθεί στις αρχές όπως ισχυρίστηκε.

Στην γραπτή κατάθεσή της, την οποία ανέγνωσε ο συνήγορός της, η Τσέπε μιλάει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Ιένα, τους συντρόφους της Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος, τον δικό της ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση, τις ληστείες τραπεζών αλλά και για τα όσα γνωρίζει για τις δολοφονίες.

Η γραπτή αυτή κατάθεση είναι η πρώτη μαρτυρία μετά από 250 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας. Τις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε δέκα ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε δυο επιθέσεις με εκρηκτικά.

Την ερχόμενη άνοιξη η απόφαση του δικαστηρίου

Κατά την άποψή της η βομβιστική επίθεση στην Κολωνία «ήταν μια βάρβαρη και αυθαίρετη πράξη». Όσον αφορά την κατασκευή της βόμβας δεν γνώριζε τίποτα σχετικό. Είχε απελπιστεί και δεν έβλεπε πια δυνατότητα να επιστρέψει στην κανονική ζωή. «Οι δυο τους δεν με χρειάζονταν. Εγώ τους χρειαζόμουν» αναφέρει στην κατάθεση.

Η δίκη εναντίον της Τσέπε και τεσσάρων φερόμενων ως συνεργών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU είναι από τις πιο εντυπωσιακές και πολύπλοκες στη γερμανική ιστορία. Η νεοναζιστική ομάδα μέσα σε δέκα χρόνια δολοφόνησε οχτώ Τούρκους, τον Έλληνα Θεόδωρο Βουλγαρίδη και μια αστυνομικό.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την άνοιξη του 2016.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Έτσι δολοφόνησαν οι νεοναζί τον Έλληνα μετανάστη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ