75 εκατ. ευρώ τα μηναία έσοδα της ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος συγκεντρώνει έσοδα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ (80 εκατομμυρίων δολαρίων) κάθε μήνα στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, όμως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε ο οργανισμός IHS σήμερα.

Σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό που εδρεύει στο Λονδίνο, περίπου το 50% των εισοδημάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης προέρχεται από την φορολογία που επιβάλλει και το 43% από την πώληση πετρελαίου και αερίου, έναν τομέα ωστόσο που έχει αποδυναμωθεί λόγω των βομβαρδισμών.

Το Ισλαμικό Κράτος δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και υποχρεώθηκε πρόσφατα να μειώσει τους μισθούς των μαχητών του αλλά και να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, αποκαλύπτει ο IHS, που επισημαίνει επιπλέον ότι η οργάνωση, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, φορολογεί συστηματικά τον άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να εγκαταλείψει τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο IHS απαριθμεί 6 βασικές πηγές εισοδημάτων του Ισλαμικού Κράτους: «παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου και αερίου, φορολόγηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που ελέγχει, δήμευση εδαφών και περιουσιών, εμπόριο ναρκωτικών και αρχαιοτήτων, εγκληματικές δραστηριότητες όπως ένοπλες ληστείες ή απαγωγές με στόχο την καταβολή λύτρων όπως επίσης και (εκμετάλλευση) των κρατικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το Ισλαμικό Κράτος δεν εξαρτάται από τις δωρεές των εύπορων ιδιωτών, ιδίως από τον Κόλπο, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια κρατική μηχανή (στη Συρία και το Ιράκ) και φορολογεί τους πληθυσμούς, δημεύει τις περιουσίες τους, αποκτά πλούτη μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων όπως επίσης με το πετρέλαιο και το αέριο. Οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν το κάνουν αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόλουμπ Στρακ, αναλυτής του HIS.

«Την ίδια στιγμή, καθώς διοικεί ένα Κράτος, η πλειονότητα αυτών των χρημάτων διοχετεύεται στη διαχείριση της περιοχής. Δεν ισχύει το ότι κερδίζουν 75 εκατομμύρια ευρώ και τα δαπανούν σε όπλα και βόμβες».

Σύμφωνα με τον Λουντοβίκο Καρλίνο, έναν άλλο αναλυτή του ινστιτούτου, η τζιχαντιστική οργάνωση «επιβάλλει έναν φόρο ύψους 20% σε όλες τις υπηρεσίες» για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή τη βιομηχανία.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ρωσία διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές και πλήττουν το Ισλαμικό Κράτος «στην τσέπη» καθώς βομβαρδίζουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Ο Κόλουμπ Στρακ επισημαίνει ότι «οι προσπάθειες που γίνονται να πληγούν οι πηγές εισοδημάτων του Ισλαμικού Κράτους αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» καθώς έχουν μειωθεί οι δυνατότητες εξόρυξης και μεταφοράς των πρώτων υλών. Επιπλέον η πρόσβαση προς την Τουρκία έχει περιοριστεί, γεγονός που υποχρεώνει το Ισλαμικό Κράτος να στραφεί προς τις αγορές της Συρίας και του Ιράκ για να πουλήσει το πετρέλαιό του.

Ο Στρακ τοποθετεί χρονικά το απόγειο της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους στο καλοκαίρι του 2014 μετά την κατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ.

«Έκτοτε, υποχώρησαν από τα εδάφη και άρχισαν να χάνουν χρήματα».

Σε αντίθεση με τα έσοδα από το πετρέλαιο, εκείνα «που συγκεντρώνει από την φορολόγηση των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν χωρίς να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στον πληθυσμό» εκτιμά ο Στρακ.

Διαβάστε επίσης.

Ομπάμα: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ