Ρωσία – “Θέατρο του παραλόγου” θυμίζουν οι δηλώσεις των ΗΠΑ για τη Συρία

Οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία βασίζονται σε διπλά μέτρα και σταθμά και θυμίζουν “θέατρο του παραλόγου”, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι ισχυρισμοί Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν έχουν καταγράψει επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης πετρελαίου από περιοχές του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία “προκαλούν ένα χαμόγελο”.

“Σε γενικές γραμμές, οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θυμίζουν ένα ‘θέατρο του παραλόγου’, που βασίζονται σε διπλά μέτρα και σταθμά και σε λογοπαίγνια”, τόνισε ο Κονασένκοφ σε συνέντευξη Τύπου.

“Αρχικά παρατηρούν τα πάντα, μετά όχι. Διαχωρίζουν την αντιπολίτευση σε μετριοπαθή και μη μετριοπαθή. Ακόμη και οι τρομοκράτες, σύμφωνα με τη δική τους οπτική, είναι κακοί, ή πολύ κακοί”, σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως η Μόσχα επανειλημμένα έχει τονίσει πως η οποιαδήποτε συνεργασία με τρομοκράτες είναι κοντόφθαλμη και θέτει τεράστια απειλή.

Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν βυτιοφόρα να διασχίζουν τα σύνορα Τουρκίας–Συρίας μεταφέροντας παράνομα πετρέλαιο, ως αποδεικτικό στοιχείο του λαθρεμπορίου που πραγματοποιείται από περιοχές που βρίσκονται στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους προς την Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές ελέγχου του Ισλαμικού Κρατους. Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό του αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επίσης ισχυρίστηκε ότι τα ίδια εγκληματικά δίκτυα που παράνομα μεταφέρουν πετρέλαιο στην Τουρκία, επίσης μεταφέρουν όπλα, εξοπλισμό και εκπαίδευση στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι η τουρκική κυβέρνηση συμπράττει με τζιχαντιστές για να διακινεί παράνομα πετρέλαιο. “Ειλικρινά δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί μια τέτοια κατηγορία”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Χθες, ο Κονασένκοφ επισήμανε πως οι ισχυρισμοί Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν έχουν καταγράψει επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης πετρελαίου από περιοχές του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία “προκαλούν ένα χαμόγελο”.

“Τελικά οι ομόλογοι μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο επιβεβαίωσαν πως οι δορυφορικές εικόνες που δείξαμε – που απεικονίζουν από ποιες περιοχές και σε ποια κατεύθυνση πραγματοποιείται η παράνομη μεταφορά πετρελαίου από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο διεθνούς τρομοκρατίας– είναι γνήσιες. Εντούτοις, οι ισχυρισμοί τους ότι ‘δεν είδαν στα συνοριακά περάσματα βυτιοφόρα να διασχίζουν τα σύνορα’, προκαλούν ένα χαμόγελο, τουλάχιστον επειδή η φωτογραφία είναι μια στατική εικόνα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, τόνισε πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει όλα τα απαραίτητα μέσα αναγνώρισης ώστε να καταγράψει την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος προς την Τουρκία.

Την Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν, επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του Ισλαμικό Κράτος, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ