Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

“Οι διαβουλεύσεις για την εφαρμογή της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθούν στις 15 Δεκεμβρίου”, ανέφερε ο Αμντέλ Μαλέκ αλ Μεκχλάφι, σύμφωνα με την κρατική σαουδαραβική τηλεόραση.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σιχ Άχμεντ συνάντησε χθες τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι για να συζητήσουν την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης της Υεμένης που εδρεύει στο Άντεν και των σιιτών ανταρτών Χούτι, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Άντεν, πόλη την οποία ο Χάντι έχει ανακηρύξει προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας, έπειτα από την ανακατάληψη της από τους αντάρτες Χούτι τον Ιούλιο από δυνάμεις του σαουδαραβικού συνασπισμού.

Νωρίτερα χθες, ο Χάντι, με ανακοίνωση του, καλωσόρισε την επανέναρξη των συζητήσεων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Γενεύη.

“Παρά τον πόνο και τις πληγές, τα χέρια μας είναι πάντα απλωμένα για ειρήνη που θα βασίζεται στις εθνικές και ανθρωπιστικές ευθύνες απέναντι στο λαό μας”, τόνισε, μετά την συνάντηση του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Χάντι, τον οποίο υποστηρίζει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση επί οχτώ μήνες με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, οι οποίοι έχουν καταλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτεύουσα Σαναά, όταν εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήριζαν διεφθαρμένη.

Η δυσπιστία μεταξύ των εμπλεκόμενων μεριών είναι βαθιά, με τους Χούτι να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει με τη βία πίσω την εξουσία, ενώ αξιωματούχοι του Χάντι αναφέρουν πως οι Χούτι αρνούνται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις κύριες πόλεις, όπως προβλέπει η απόφαση του ΣΑ που ψηφίστηκε τον Μάρτιο.

“Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά η άλλη μεριά δεν είναι και οι ενέργειες της στο έδαφος αντικρούουν τις δηλώσεις τους ότι υποστηρίζουν μια ειρηνευτική λύση”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αλ Μεκλάφι.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων απέτυχαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα, με τα πολεμικά αεροσκάφη του σαουδαραβικού συνασπισμού να βομβαρδίζουν θέσεις των Χούτι και των συμμάχων τους.

Χθες, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μουσίν Αλουάν, έναν εξέχοντα δικαστή δικαστηρίου αντιτρομοκρατίας, καθώς και τους δύο γιους του μέσα σε ένα σουπερμάρκετ στην περιοχή Μανσούρα του Άντεν. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ένοπλοι επίσης σκότωσαν έναν συνταγματάρχη στην γειτονιά Μουάλα.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (γνωστή στην Υεμένη και ως Άνσαρ αλ Σαρία) και πρόσφατα το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Υεμένη έχουν αναλάβει τις ευθύνες για σειρά επιθέσεων στο Άντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/ ‏@ICRD_NGO

Δείτε επίσης:

Αργεντινή – Συνελήφθησαν 6 Σύροι με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια

Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτες στο Μετρό του Λονδίνου – ΦΩΤΟ

Προειδοποίηση για “ενδεχόμενη απειλή” κατά του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ