Συρία: 7 νεκροί και 47 τραυματίες από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο

H μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) γνωστοποίησε ότι ένα από τα νοσοκομεία στα οποία προσφέρει βοήθεια στη Συρία, σε μια περιοχή που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Χομς, επλήγη το Σάββατο από μια επίθεση με βαρέλια με εκρηκτικές ύλες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν 47.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια «περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της μκο, ο Ρόμπιν Μέλντρουμ.

Ο βομβαρδισμός στοίχισε την ζωή σε 7 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 47 ανθρώπων. Το νοσοκομείο καταστράφηκε εν μέρει, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ένα δελτίο Τύπου.

«Αυτός ο βομβαρδισμός φέρει όλες τις ενδείξεις μιας επίθεσης “διπλού αντίκτυπου”», δηλαδή ενός βομβαρδισμού που στοχοθετεί τους ανθρώπους που σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα μιας πρώτης επίθεσης ή ακόμη ενός βομβαρδισμού που πλήττει ένα νοσοκομείο όπου έχουν διακομιστεί τα θύματα μιας πρώτης επίθεσης, κατήγγειλε ο διευθυντής των επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπρις ντε λε Βιν, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Αυτή η τακτική του διπλού αντίκτυπου δείχνει ότι είχαν υπολογίσει την καταστροφή που θα προκαλούσαν σε βαθμό που εμείς μόλις που μπορούμε να φανταστούμε» προσέθεσε ο ίδιος.

Το Σάββατο, γύρω στις 09.40 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ένα πρώτο βαρέλι με εκρηκτικές ύλες ερρίφθη από ένα ελικόπτερο σε μια συνοικία της πόλης Ζαφαράνα (βορειοανατολική Χομς) με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και μια νεαρή γυναίκα.

Άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αυτοί οι ασθενείς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ζαφαράνα.

«Λίγο μετά ερρίφθη άλλο ένα βαρέλι που περιείχε εκρηκτικά κοντά στο νοσοκομείο (…). Σαράντα λεπτά αργότερα (…), όταν οι τραυματίες της πρώτης έκρηξης δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο, άλλα δύο βαρέλια με εκρηκτικά έπληξαν την περιοχή ακριβώς δίπλα από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, σκοτώνοντας έναν διερχόμενο και τραυματίζοντας άλλους 31 ασθενείς και στελέχη του ιατρικού προσωπικού» περιέγραψε η MSF.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προσφέρει υλικοτεχνική βοήθεια στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν αυτό θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Σχεδόν 40.000 άνθρωποι επωφελούνται από τις υπηρεσίες του.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν απευθείας αναλάβει τη λειτουργία 6 ιατρικών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας και προσφέρουν υποστήριξη σε 150 νοσοκομεία εκστρατείας και άλλα κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ: Η Τουρκία να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών

Άσαντ: Ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες υπάρχουν τρομοκράτες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εξετάζει σχέδιο απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία

Νετανιάχου: Το Ισραήλ “διεξάγει επιχειρήσεις” στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ