Επίθεση του Πούτιν στην Τουρκία για το πετρέλαιο του ISIS – Οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν

Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκία με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν το «παρών» χωρίς ωστόσο να συναντηθούν. Παρόλα αυτά και οι δύο στις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν το ψυχρό κλίμα και την αδυναμία συνεννόησης, με τον Πούτιν να καταγγέλλει ότι το πετρέλαιο των τζιχαντιστών περνάει μέσα από την Τουρκία

Πούτιν: Το πετρέλαιο του ISIS μεταφέρεται στο έδαφος της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του αεροσκάφους και τόνισε ότι η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού συνέβη για να συνεχίσουν γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία.

«Πρόσφατα λάβαμε και άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως προσωπικά θλίβεται για την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

«Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση των σχέσεων για αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. «Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους τούρκους ομολόγους μας», επισήμανε.

Ερντογάν: Αν βρεθούν αποδείξεις, θα παραιτηθώ

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ανήθικες» τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι αν βρεθούν αποδείξεις τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα.

«Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες», υπογράμμισε και συνέχισε: «Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν αυτοί που θα τα βρουν».

 

Διαβάστε επίσης:

Νταβούτογλου: Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την Μόσχα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ