Τουρκία – Συνέλαβαν 1.300 μετανάστες που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα περίπου 1.300 μετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράτυπα προς την Ελλάδα, φθάνοντας σε απόμερες ακτές του Αιγαίου και σε δάση, ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τουρκίας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής.

Οι άνδρες της στρατοχωροφυλακής συνέλαβαν εκατοντάδες Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, καθώς και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ, στην επαρχία Τσανάκαλε, ανέφεραν αξιωματικοί του τουρκικού λιμενικού σώματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο επαναπατρισμού, όπου κάποιοι εξ’ αυτών είναι αντιμέτωποι με απέλαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η χθεσινή Σύνοδος μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Άγκυρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους Τούρκους υπηκόους.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα στη πορεία διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Περίπου 500.000 Σύροι, στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στην χώρα τους, έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και ελληνικών ακτών στην πορεία τους για την Ευρώπη. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αποκαλούμενη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερο από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Τα Σκόπια επεκτείνουν τον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ