Νταβούτογλου: Το 2016 θα είναι ένα έτος ορόσημο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισε σήμερα μια «ιστορική ημέρα» στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το τέλος της Συνόδου μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

«Αναμένουμε να δοθεί μια τεράστια ώθηση στις σχέσεις μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «ιστορική ημέρα όπου η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν σε μια Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια».

Για τον Αχμέτ Νταβούτογλου αυτή η Σύνοδος σηματοδοτεί «την απαρχή μιας νέας διαδικασίας» στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι ένα έτος ορόσημο στις σχέσεις» συνέχισε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Άγκυρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους υπηκόους.

«Αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ δεν δίνονται στην Τουρκία, προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος» επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις υποσχέσεις της όπως ορίστηκαν στο σχέδιο δράσης» υποσχέθηκε ο ίδιος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα:

«Η εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για εμάς έναν στρατηγικής σημασίας στόχο» υπογράμμισε.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νταβούτογλου: Ιστορική η σημερινή ημέρα

Αυτά περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ