Προς ολοκλήρωση η Σύνοδος Κορυφής

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με χαμηλές προσδοκίες διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Αρκετοί από τους ηγέτες, προσερχόμενοι στο κτίριο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Τουσκ: Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν είναι το μόνο κλειδί για λύση του προσφυγικού

Με μια αινιγματική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ξεκίνησαν οι αφίξεις των ηγετών για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αφού μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες με τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί, κάνοντας μεταξύ άλλων μια αναφορά στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του, πως «Το Σέγκεν θα είναι παρελθόν εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει»

Γιούνκερ: «2,5 δισ. στην Τουρκία»

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να κρατήσει μετανάστες στο έδαφός της και για αυτό θα λάβει χρήματα, αναφερόμενος αρχικά σε 2,5 δισ. και μετά σε 3 δισ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα.

Μέρκελ: Ηρθαμε για να υιοθετήσουμε σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε. και υπερθεμάτισε στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τύχουν της απαραίτητης φύλαξης.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει διμερείς συναντήσεις, παρά μόνο θα μετάσχει στη συνάντηση των 7 κρατών που μετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ