Ε.Ε.: Σολομώντεια λύση για τις υποσχέσεις στην Άγκυρα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σολομώντεια λύση για την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας και μετακίνηση στο μέλλον της υπόσχεσης για πλήρη απόδοση των 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, ετοιμάζει να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην τουρκική αντιπροσωπία που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας. 

Τα κράτη – μέλη αναθέτουν στην Κομισιόν να βρει από αλλού τα λεφτά για τη συμμετοχή κρατών – μελών, όπως η Κύπρος που δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την Άγκυρα από ίδιους πόρους, ενώ δεν θα αναφέρουν ονομαστικά τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προτίθενται να ανοίξουν, αφήνοντας και πάλι την Κομισιόν «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» με μια δική της «μη δεσμευτική για τους 28» δήλωση. 

Το παρασκήνιο

Από τις 5 έως τις 8 το βράδυ συνεδρίαζε το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., για να ετοιμάσει το κείμενο της κοινής δήλωσης των 28 με την Τουρκία για το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το έτοιμο πια κείμενο τίθεται σε διαβούλευση με την Άγκυρα. 

Στις Βρυξέλλες, από πλευράς Τουρκίας, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, ενώ η Σύνοδος αναμένεται να διαρκέσει από τις 4 έως και τις 7 τοπική ώρα. 

Το μεγάλο πρόβλημα, σε σχέση με την κοινή ανακοίνωση, ήταν η πρόθεση της Άγκυρας να περιλάβει σε αυτό ονομαστική αναφορά στα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα ανοίξουν μέσα στο 2016, μεταξύ των οποίων και κεφάλαια που έχουν μονομερώς παγώσει από την Λευκωσία τον Δεκέμβρη του 2009 (προθεσμία που δόθηκε στην Άγκυρα τον Δεκέμβρη του 2006 για να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα). 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το σύνολο των κεφαλαίων, για τα οποία η Τουρκία ήθελε ονομαστική αναφορά είναι της οικονομίας, το οποίο θα ανοίξει χωρίς αντιρρήσεις μέσα στο 2015, τα δύο κεφάλαια για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, το κεφάλαιο της εκπαίδευσης, της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής (το τελευταίο δεν βρίσκεται στο κείμενο της στρατηγικής για τη διεύρυνση που εξέδωσε η Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου). 

Ήταν προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε ονομαστική δήλωση για άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει, χωρίς να έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους πάγωσαν -και τους οποίους παρεμπιπτόντως καταγράφει η Κομισιόν στην έκθεση προόδου της Τουρκίας- δηλαδή, την κανονικοποίηση των σχέσεων με τη Λευκωσία, τις απειλές στην ΑΟΖ, το πρόσθετο πρωτόκολλο και άλλους. 

Μετά από μια παραγωγική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και έντονες πιέσεις από την Κυπριακή πλευρά, η οποία είχε τη γενική στήριξη των κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και της Γαλλίας, η δήλωση του Συμβουλίου δεν θα περιέχει την ονομαστική αναφορά, αλλά μια γενική δήλωση, που ήδη έχει δοθεί για την επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας. 

Ως λύση για την ονομαστική αναφορά, αποφασίστηκε η Κομισιόν να κάνει μια δική της «δήλωση» αργότερα, στην οποία να ονομάζει τα κεφάλαια, στα οποία κατά το μέτρο που την αφορά, θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες για το άνοιγμά τους. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν, καθώς για κάτι τέτοιο αποφασίζει το Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν, ενώ, όπως πάντα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ομοφωνία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος συμφώνησε στη διατύπωση για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa), το οποίο, υπό προϋποθέσεις και κατά κύματα, θα παρασχεθεί στην Άγκυρα. 

Το κείμενο της δήλωσης της Κομισιόν δεν έχει ακόμα συνταχθεί. Ούτε, όμως, είναι γνωστό αν η Τουρκία θα δεχθεί, στο τέλος, τη διευθέτηση. 

Το Αιγαίο και η ανάθεση των hot spots στην Τουρκία

Το αντάλλαγμα της Άγκυρας θα είναι να οργανώσει hot spots και κέντρα υποδοχής στο έδαφός της, να ενσωματώσει τους μετανάστες, να τους δώσει άδεια εργασίας και γενικώς να κάνει το παν, για να διατηρήσει το μέγιστο τμήμα τους εκτός Ε.Ε.

Σε σχέση, τέλος, με την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν κανενός είδους περιπολίες τουρκικών μέσων σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι που ουδέποτε προτάθηκε και ουδέποτε επιδίωξε η Κομισιόν, κατά δήλωσή της. 

Αυτό, το οποίο υπάρχει, είναι η συνεργασία που θα πρέπει να έχουν οι τουρκικές αρχές με τις ελληνικές και βουλγαρικές, όπως επίσης και η δημιουργία παραρτήματος της Frontex στην Τουρκία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας «βλέπει» η Τουρκία

Το 48% των Γερμανών δεν επιθυμεί την υποψηφιότητα της Μέρκελ το 2017

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ