Η ήπια ανοδική τάση της οικονομίας της Γερμανίας μάλλον θα συνεχιστεί

Η ήπια ανοδική τάση της οικονομίας της Γερμανίας μάλλον θα συνεχιστεί – παρά τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών – καθώς η έντονη ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είπε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Νοέμβριο, το υπουργείο είπε ότι η απασχόληση-ρεκόρ, οι αυξανόμενοι μισθοί, τα χαμηλά επιτόκια και οι φθηνότερες τιμές ενέργειας ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη των Γερμανών, και πρόσθεσε πως η διάθεση των διευθυντών εταιρειών είχε βελτιωθεί τελευταία.

“Οι γενικές συνθήκες στη Γερμανία για τις οικονομικές δράσεις των εταιρειών και καταναλωτών παραμένουν καλές, οπότε η ήπια ανοδική τάση της οικονομίας είναι πιθανόν να συνεχιστεί,” τόνισε.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγέων σε αναδυόμενες αγορές ήταν υποτονικές, αλλά η μεγαλύτερη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί αυτό.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ανέβηκαν στα πρώτα τρία τρίμηνα, βοηθώντας τις εταιρείες να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη πτώση σε ζήτηση από την Κίνα και τη Ρωσία.

Η γερμανική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, αφού ανέβηκε κατά 0,4% στους προηγούμενους τρεις μήνες, με το εξωτερικό εμπόριο να δρα ως τροχοπέδη ενώ η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν αμφότερες.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης και οι ψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους πρόσφυγες θα ωθήσουν την ανάπτυξη στο 1,7% αυτό το χρόνο και 1,8% τον επόμενο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Ορθή η απόφαση να ματαιωθεί ο αγώνας

Προειδοποίηση Φάιμαν: Το κλείσιμο των συνόρων θα σημάνει «το τέλος της Σένγκεν»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ