Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Βέλγιο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους σε σύνορα, αεροδρόμια και σταθμούς, καλώντας τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά και να διατηρήσει την ψυχραιμία του, συνεχίζοντας τους καθημερινούς του ρυθμούς. Παράλληλα αναγνώρισε ότι το Molenbeek (συνοικία των Βρυξελλών όπου ζουν κυρίως Μουσουλμάνοι) συνιστά ένα κολοσσιαίο πρόβλημα. Διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθεί άμεσα δράση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διατεθούν περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών. «Οι τρομοκράτες σκοτώνουν στο όνομα του μίσους και όχι του Ισλάμ», πρόσθεσε. Ως προς το ενδεχόμενο χερσαίων επιθέσεων στην Συρία, ο Βέλγος πρωθυπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι «οι συζητήσεις επ’ αυτού πρέπει να συνεχιστούν», εντούτοις κατέστησε σαφές ότι «το Βέλγιο συμμερίζεται την αποφασιστικότητα να συντριβεί ο ISIS». Απέφυγε να δεσμευτεί για βελγική συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο τόνισε την διαθεσιμότητα των Βέλγων ενόπλων δυνάμεων επικαλούμενος για παράδειγμα την περίπτωση της φρεγάτας Leopold που συνοδεύει γαλλικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Άμυνας της χώρας Στεβέν Βαντεπούτ δήλωσε, ότι η βελγική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τις αποφάσεις της να λάβει μέρος σε στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του ISIS». «Πρέπει να δείξουμε ότι το εννοούμε σοβαρά: Πρέπει να γονατίσουμε στρατιωτικά τον ISIS», υπογράμμισε.

Εξάλλου την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στο Βέλγιο, αλλά και η Ευρώπη να χειριστεί με άλλον τρόπο τις μεταναστευτικές ροές, αναδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Β. Ρέυντερς, μην παραλείποντας όμως να τονίσει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών», καθότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι τελευταίοι αποδεικνύονται μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς. «Πρέπει να συνεχιστούν οι στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ISIS, αλλά πρέπει καταρχήν να υπάρξει μια πολιτική λύση για την Συρία και το Ιράκ», συμπλήρωσε.

Τέλος υπέρ της αυστηρότερης εφαρμογής της Συμφωνίας του Σέγκεν τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάν Ζαμπόν μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γάλλο ομόλογό του, παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι η συνοικία Molenbeek των Βρυξελλών όπου κατοικούσαν οι τρομοκράτες, βρίσκεται εκτός ελέγχου των διωκτικών αρχών. «Χρειάζεται να υπάρξει μια αυστηρότερη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την εμπορία όπλων», πρόσθεσε. Ο ίδιος πολιτικός τόνισε ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το ενδεχόμενο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση σε βελγικό έδαφος».

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο νεαρός που χαρακτηρίζουν ως “εγκέφαλο” των επιθέσεων στο Παρίσι – ΒΙΝΤΕΟ

Όταν η αντιτρομοκρατική αναζητούσε στο Παγκράτι τα ίχνη του καταζητούμενου τζιχαντιστή

Διαψεύδει τη σύλληψη του 8ου τζιχαντιστή η βελγική εισαγγελία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ