Επίσκεψη Μπαν Κι-Μουν στη Βόρεια Κορέα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ, όπως μετέδωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Γιονχάπ, αναφερόμ��νο σε πηγή του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη του Μπαν είναι η τρίτη που πραγματοποιεί στην απομονωμένη χώρα γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Έχουν προηγηθεί ο Κουρτ Βάλντχαϊμ το 1979 και ξανά το 1981, και ο Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι το 1993.

Ο Μπαν, του οποίου η καταγωγή είναι από τη Νότιο Κορέα, είχε κανονίσει να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ στην αρχή του χρόνου, αλλά η κυβέρνηση απέσυρε την άδεια επίσκεψης την τελευταία στιγμή χωρίς αιτιολογία. 

Η χώρα βρίσκεται κάτω από αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δοκιμών πυραύλων και πυρηνικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ το γραφείο του Μπαν δεν έκανε σχετική δήλωση.

Ο Μπαν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας από το 2004 έως το 2006 και συμμετείχε σε εντατικές διεθνείς συνομιλίες με σκοπό να τεθεί τέλος στις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες οδήγησαν σε συμφωνία το 2005 η οποία όμως κατέρρευσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ