Οι επιθέσεις στο Παρίσι στο επίκεντρο του ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 άρχισε σήμερα με εκτεταμένες αναφορές στις επιθέσεις στο Παρίσι και τις συνέπειες που θα έχουν για την αμερικανική στρατηγική στη συριακή κρίση, με τη Χίλαρι Κλίντον να επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον του ισλάμ.

Στην αρχή της τηλεοπτικής συζήτησης αυτής, στο Ντε Μόιν, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι.

«Απόψε, καθώς η Γαλλία πενθεί, το ίδιο κάνει και η Αμερική, και έτσι πριν ξεκινήσουμε  σας ζητάμε να τηρήσετε ενός λεπτού σιγή», ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής. Οι μεθοδικά σχεδιασμένες επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα και τραυμάτισαν άλλους 352.

Η Κλίντον στην εναρκτήρια τοποθέτησή της υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα προκειμένου ο κόσμος να ενωθεί και να καταστρέψει τη ριζοσπαστική τζιχαντιστική ιδεολογία που κινεί οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, μια τρομοκρατική οργάνωση βάρβαρη, ανελέητη». Σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να εκλεγεί απλά πρόεδρος, αλλά επίσης να επιλεγεί ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων».

Χαρακτηρίζοντας το ΙΚ την κυριότερη διεθνή τρομοκρατική απειλή, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η οργάνωση αυτή «δεν μπορεί να περιοριστεί. Πρέπει να ηττηθεί».

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον του ισλάμ», επέμεινε η ίδια, «βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή, είχε πει πως το ΙΚ έχει «περιοριστεί», ένα σχόλιο που επικρίθηκε ευρύτατα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Κλίντον δέχθηκε όμως και η ίδια επικρίσεις στο ντιμπέιτ, για τη στάση της το 2003, όταν είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο ένας από τους δύο αντιπάλους τους που συμμετείχαν στη συζήτηση, συνέδεσε το χάος που ακολούθησε με την άνοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Ο Σάντερς χαρακτήρισε την εισβολή στο Ιράκ «μια από τις χειρότερες γκάφες εξωτερικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

Η συζήτηση, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, σημαδεύτηκε από την μετατόπιση του επικέντρου του ενδιαφέροντος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς μέχρι τώρα η έμφαση δινόταν σε εσωτερικά, κυρίως οικονομικά προβλήματα.

Η Κλίντον έχει πάρει ευρύ προβάδισμα έναντι του Σάντερς ενόψει της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας, την 1η Φεβρουαρίου στην Άιοβα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Σισέ από τον τόπο της τραγωδίας

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτό που συνέβη στο Παρίσι είναι απάνθρωπο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ