Η Τουρκία καταδικάζει τις επιθέσεις στο Παρίσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» στη Γαλλία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι χθες Παρασκευή και κάλεσε να υπάρξει «συναίνεση της διεθνούς κοινότητας» στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας».

«Ο στόχος των ειδεχθών επιθέσεων στο Παρίσι είναι η ανθρωπότητα ολόκληρη. Η Τουρκία καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», έγραψε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Καθώς η χώρα μας γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες της τρομοκρατίας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οδύνη που βιώνει η Γαλλία τώρα», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Ο Ερντογάν θα είναι ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Αντάλια (Αττάλεια, νότια Τουρκία).

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία, όπου θα λάμβανε μέρος σε αυτή τη σύνοδο. Θα εκπροσωπηθεί από δύο Γάλλους υπουργούς.

Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει πληγεί από πολλές επιθέσεις που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), με σημαντικότερη αυτή που διαπράχθηκε στην Άγκυρα την 10η Οκτωβρίου: ήταν η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, με 102 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες.

«Λέγαμε πάντα ότι απαιτείται να έχουμε συναίνεση της διεθνούς κοινότητας εναντίον της τρομοκρατίας», συνέχισε ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας. «Διεξαγάγαμε πάντα αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και συνεχίζουμε να τον διεξάγουμε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία εξαπέλυσε το καλοκαίρι έναν διμέτωπο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στοχοθετώντας το ΙΚ στη Συρία, αλλά επίσης -κυρίως- τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον των τουρκικών δυνάμεων από το 1984.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η κατάσταση στη Συρία αναμένεται να συζητηθούν την Κυριακή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό της Γαλλίας το Ισραήλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ