Νέα “πτώση” για το κόμμα της Μέρκελ

Για πρώτη φορά το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται να φτάνει το 10% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η προσφυγική κρίση οδηγεί σε μια αλλαγή στη στάση των Γερμανών από την οποία τα μεγαλύτερα οφέλη κερδίζει το AfD. Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι το κόμμα υιοθετεί ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για την προσφυγική κρίση η Χριστιανική Ένωση (CDU και CSU) βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται. Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή θα κέρδιζε το 34%, δηλαδή 1,5 μονάδα λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Bild βασιζόμενη στη δημοσκόπηση του Insa.

Και το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), φαίνεται να χάνουν μισή μονάδα και να πέφτουν στο 24%. Αντίθετα, το AfD φτάνει για πρώτη φορά το 10%.

«Η διαμάχη στην Χριστιανική Ένωση και στην κυβέρνηση έχει επιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Insa Χέρμνα Μπίνκερ.

«Εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ζούμε μια στροφή της κοινής γνώμης. Από την αδυναμία της Ένωσης επωφελείται το AfD και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πολιτικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το AfD πλησιάζει ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις. Ο ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς Χάγιο Φούνκε αποδίδει στον επικεφαλής στη Θουριγγία του AfD Μπγιορν Χέκε έναν «εθνικιστικό, επαναστατικό λόγο».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Όλαφ Σουνερμάιερ, οι δεσμοί μεταξύ του AfD και του αντιισλαμικού κινήματος Pegida είναι πιο στενοί, απ’ όσο ήταν μέχρι τώρα γνωστό.

«Το AfD είναι το Pegida», τόνισε, την ώρα που στις διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος NPD.

Ο επικεφαλής στη Ρηνανία- Παλατινάτο του SPD Αλεξάντερ Σβάιτσερ χαρακτήρισε από την πλευρά του το AfD «γέφυρα προς το ακροδεξιό στρατόπεδο, ενώ παράλληλα ζήτησε να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του κόμματος από τις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης:

Τι λένε οι Γερμανοί για το χθεσινό Eurogroup

Πλειστηριασμοί: Προστασία για το 65% των “κόκκινων δανείων” επί μία τριετία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ