Τουρκία – Μειωμένη η αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα βουλή

Το νέο τουρκικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής απώλεσε πάνω από το ένα πέμπτο των βουλευτίνων του, αυξάνοντας τις ανησυχίες γυναικείων οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να διορίσει μια κυβέρνηση που θα βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό του, μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του, η οποία έκανε να αναβιώσουν οι φόβοι για τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν, πιστό Μουσουλμάνο, ότι καταδικάζει την άμβλωση, χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τον έλεγχο των γεννήσεων, λέγοντας στις γυναίκες πως πρέπει να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επιβλήθηκε κερδίζοντας το 49,4% των ψήφων και μια απόλυτη πλειοψηφία 317 εδρών στο 550μελές κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτέλεσμα μόλις 77 βουλευτίνες εκλέχθηκαν στο νέο κοινοβούλιο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% των εδρών, σε σχέση με τις 97 γυναίκες που εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου, σε 18% των εδρών.

Οι κύριοι λόγοι για την μείωση της αντιπροσώπευσης των γυναικών είναι η πτώση του ποσοστού του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που εκφράζει την κουρδική μειονότητα καθώς και το γεγονός πως το AKP συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια του λιγότερες γυναίκες από όσο στις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας πάραυτα το εκλογικό του ποσοστό.

«Η μετεκλογική εικόνα είναι ζοφερή για τις γυναίκες. Το μειωμένο ποσοστό του HDP συνιστά μειωμένη γυναικεία αντιπροσώπευση στη βουλή, καθώς το AKP μείωσε κατά 30 τις γυναικείες υποψηφιότητες», δήλωσε η Χούλια Γκιουλμπαχάρ, διαπρεπής δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Παρόλο που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα του κοινοβουλίου αυξάνοντας την γυναικεία αντιπροσώπευση, δυστυχώς αποτύχαμε, ως αποτέλεσμα των πολιτικών ενός ανδροκρατούμενου συστήματος. Για όλες τις γυναίκες της Τουρκίας, η ενεργή συμμετοχή στην πολιτική, παραμένει μια μεγάλη πρόκληση», υποστήριξε η Φιλίζ Κερέστετζογλου, βουλευτής του HDP.

«Οι γυναίκες διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, εντούτοις εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική ζωή της χώρας», ανέφεραν με ανακοίνωση τους οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Ενώ το Σύνταγμα εγγυάται την ισότητα μεταξύ φύλων, δεν υπάρχουν ειδικές νομικές υποχρεώσεις που να δεσμεύουν τα κόμματα να προτείνουν γυναίκες υποψηφίους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

Ο Ερντογάν προτιμά να μιλά για «δικαιοσύνη» – παρά για ισότητα – αναφερόμενος στις σχέσεις των φύλων, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες και οι άντρες δεν μπορούν να είναι ίσοι, καθώς έχουν διαφορές βάσει φύσεως.

Πέρα από τα θέματα της αντισύλληψης και της άμβλωσης, τα μέλη των οργανώσεων ανησυχούν για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων της οικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2011, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιο πιθανό να συμβούν στην Τουρκία, ενώ όπως ανέφερε η οργάνωση Bianet 281 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

«Το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών εκφράζει τις ανησυχίες του για το ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα ενθαρρύνουν τα ήδη τρομακτικά επίπεδα βίας ενάντια στις γυναίκες», δήλωσε η Γκιουλμπαχάρ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ο Ερντογάν εξέφρασε τον ενθουσιασμό του μέσω Twitter – ΦΩΤΟ

Ερντογάν: Ο λαός ψήφισε υπέρ της ενότητας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ