Ολάντ: Να μην υψώνουμε τείχη στο εσωτερικό της Ευρώπης

H Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να περιορίσουν τη διέλευση μεταναστών και να τους επιτρέψουν να περνούν από 5 σημεία διέλευσης κατά μήκος των κοινών τους συνόρων προκειμένου να ελέγξουν καλύτερα τη μαζική εισροή των προσφύγων, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Επιθυμούμε να επιτύχουμε μια ομαλή διαδικασία» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία διέλευσης.

Το Βερολίνο και η Βιέννη είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο να αφήσουν ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, μία απόφαση που είχε εντείνει τη ροή προσφύγων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο ή την φτώχεια. Οι έλεγχοι στα σύνορα ξεκίνησαν εκ νέου στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως οι μετανάστες μπορούσαν να εισέλθουν στη Γερμανία από οποιοδήποτε σημείο.

Η πλειονότητα των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου διερχόταν από τα σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Αυστρία από τη Βαυαρία με αποτέλεσμα ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται προκαλώντας συμφόρηση σε πολλές περιοχές.

Αν και η Αυστρία οργανώνει εδώ και εβδομάδας τη μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τη Γερμανία, άλλοι μεταβαίνουν με δικά τους μέσα διασχίζοντας συχνά τα σύνορα από τις δασώσεις περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είχε επικρίνει με σθένος την Τετάρτη τη Βιέννη για τη «λανθασμένη» συμπεριφορά της, υποστηρίζονται ότι η Αυστρία στέλνει στη Γερμανία χιλιάδες ανθρώπους ανοργάνωτα.

«Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, χωρίς να μας προειδοποιεί κανείς, οδηγούνται αφού πέσει το σκοτάδι σε διαφορετικές περιοχές και φθάνουν στα γερμανικά σύνορα χωρίς να έχει γίνει οποιουδήποτε είδους προετοιμασία ή να έχουν ληφθεί προφυλάξεις» είχε επισημάνει.

«Η Αυστρία υποσχέθηκε να εφαρμόσει εκ νέου ομαλές και μεθοδικές διαδικασίες, αναμένω ότι αυτό θα γίνει αμέσως, για αυτό ακριβώς το λόγο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία» είχε προσθέσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση να «μην υψώνονται τείχη ή φράκτες στο εσωτερικό της Ευρώπης» μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Δεν πρέπει να «υψώνουμε τείχη ή φράκτες στο εσωτερικό της Ευρώπης όμως απλά να διασφαλίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δηλώσεις που έκανε στο πλευρό του Αυστριακού καγκελαρίου.

Από την πλευρά του ο Φάιμαν δήλωσε ότι «μόνο οι κοινές απαντήσεις εκ μέρους της Ευρώπης» μπορούν να δώσουν τη λύση.

«Το να θέλει κανείς να προωθήσει τους πρόσφυγες προς το γείτονά του δε συνιστά μια απάντηση στην Ευρώπη» επισήμανε απαντώντας στο Βερολίνο που κατηγορεί τη Βιέννη ότι προωθεί πρόχειρα και ανοργάνωτα τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται από τη Σλοβενία.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ-Τουσκ: Πρόοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για το προσφυγικό

Επιμένει ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας: Κάθε πρόσφυγας που μπαίνει στην Ελλάδα να… παραμένει – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ