Φάιμαν: Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία

«Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες» διαβεβαίωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο Καγκελάριος αναφερόταν σε προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ότι η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Κατά την άποψή του, τα σχεδιαζόμενα μέτρα στα αυστριακά σύνορα πρέπει να προχωρήσουν σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες, ενώ στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται κοντόφθαλμη πολιτική, αλλά πρέπει με προνοητικό συντονισμό με τους άλλους να επιτευχθεί η διασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και η αποφυγή ενός μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων.

“Πρόκειται για τάξη και έλεγχο. Δεν θα υπάρξει ένας φράχτης γύρω από την Αυστρία” τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αρχικά θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται προσαρμογές στο αυστριακό Δίκαιο για το Άσυλο και μια αύξηση των συνοριακών δυνάμεων, με την αποστολή επιπλέον 1.000 αστυνομικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους κατά 2.000, όπως επίσης ενίσχυση σε περίπτωση ανάγκης με υπηρετούντες σε εναλλακτική στρατιωτική θητεία.

Μια ενεργός πολιτική στο θέμα των προσφύγων, σημαίνει ωστόσο, όπως παρατήρησε, προπάντων την παροχή βοήθειας στις περιοχές της κρίσης και πως η Τουρκία πρέπει να είναι ένας κεντρικός συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κ. Φάιμαν επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 50.000 θέσεων κατάλληλων για τις χειμερινές συνθήκες στη διαδρομή των προσφύγων από την Ελλάδα έως τα αυστριακά σύνορα.

«Είναι επιταγή ανθρωπισμού να μην παγώσει κανείς από τους ευρισκόμενους σε φυγή, και τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες, σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες» τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Μέτωπο” Μέρκελ-Ολάντ για το προσφυγικό

Μειωμένη χρηματοδότηση στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες προτείνει ο Ντάισελμπλουμ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ