Η «πρωτεΐνη του Δράκουλα»

Η «πρωτεΐνη του Δράκουλα», που χορηγείται με μετάγγιση νεανικού αίματος, φαίνεται ότι όχι μόνο χαρίζει νιάτα, αλλά οδηγεί και σε βελτίωση της σιλουέτας. Η ανακάλυψη ανήκει στους ερευνητές του Χάρβαρντ, που είχαν πρώτοι εντοπίσει την πρωτεΐνη, οι οποίοι διαψεύδουν με τη νέα μελέτη τους τη διάψευση της προηγούμενης από συναδέλφους τους.

«Πέτρα του σκανδάλου» είναι η πρωτεΐνη CDF11, η οποία, όπως υποστήριξαν πριν από δύο χρόνια οι ερευνητές του Χάρβαρντ, έχει αντιγηραντική δράση στην καρδιά. Πέρυσι είχαν υποστηρίξει ότι αναζωογονούσε επίσης τους μυς και τους εγκεφάλους πειραματόζωων μεγαλύτερης ηλικίας. Η τεχνική που εφαρμόζουν χρησιμοποιούταν τον 19ο αιώνα και προβλέπει τη μετάγγιση αίματος από ζώα νεαρής ηλικίας σε γηραιότερα.

Με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Circulation Research» αναφέρουν ότι τα ηλικιωμένα πειραματόζωα έχασαν βάρος μετά τη χορήγηση της θεραπείας. Παράλληλα, όταν η πρωτεΐνη χορηγούταν στις κατάλληλες ποσότητες, παρατηρήθηκε αναστροφή στη διόγκωση της καρδιάς, η οποία απέκτησε τη μορφή που είχε σε νεότερες ηλικίες.

Με αυτό τον τρόπο απαντούν στους ερευνητές του ινστιτούτου Novartis της Βρετανίας, έρευνα των οποίων στο «Cell Metabolism» έδειξε ότι το βιοχημικό τεστ με το οποίο μέτρησαν στο Χάρβαρντ την πρωτεΐνη CDF11 δεν ήταν κατάλληλο, καθώς μετρούσε την ποσότητα της πρωτεΐνης μυοστατίνη και όχι της CDF11, και ότι οι ενέσεις της CDF11 όχι μόνο δεν επιτάχυναν την αναγέννηση του μυϊκού ιστού, αλλά την εμπόδιζαν. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ απαντούν ότι είναι οι συνάδελφοί τους που έκαναν λάθος βιοχημικό τεστ και αντί για τη CDF11, μέτρησαν την πρωτεΐνη ανοσοσφαιρίνη.

Απάντησαν επίσης στους ερευνητές του πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφειας, που αμφισβητούσαν την αναζωογονητική δράση της CDF11 στην καρδιά, λέγοντας ότι η συσκευασία πρωτεΐνης που χρησιμοποίησαν είχε μικρότερη περιεκτικότητα από αυτήν που αναγραφόταν στη συσκευασία.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ