Διάσκεψη 10 κυβερνήσεων για το προσφυγικό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε αναταραχή λόγω της συγκέντρωσης προσφύγων στα σύνορα και τις τοπικές κυβερνήσεις να αλληλοκατηγορούνται για το χάος, ο πρόεδρος Γιούνκερ από τη Μαδρίτη όπου βρισκόταν αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα μια “μίνι σύνοδο”, ή καλύτερα “διάσκεψη” των τοπικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 

Το τιτάνιο έργο του να φέρεις 10 κυβερνήσεις κάτω από την ίδια στέγη σε λιγότερο από τέσσερις μέρες, ανέλαβαν τα έμπειρα στελέχη της επιτροπής και εκτός απροόπτου όλες οι κυβερνήσεις των δυτικών Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, μέσα από τις οποίες περνάει η διαδρομή των προσφύγων θα βρίσκονται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες. 

Όπως σε κάθε Σύνοδο, πρώτα θα συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων. Οι λεγόμενοι Serpas θα ξεκινήσουν με μια πρωινή σύσκεψη από τις 10:30 για να οριοθετήσουν τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι των ηγετών. Οι Serpas θα βγουν από το κτίριο Berlaymont της Κομισιόν γύρω στις 14:00 και από τις 15:45 και μετά θα αρχίσουν να προσέρχονται οι εθνικές αντιπροσωπίες.

Σε αντίθεση με τις Συνόδους του Συμβουλίου, στη Διάσκεψη Γιούνκερ θα μπορεί να παραβρίσκεται μόνο ο πρωθυπουργός ή πρόεδρος του κάθε κράτους, μόνος στην αίθουσα του κολεγίου των επιτρόπων στο 13ο όροφο, χωρίς το στρατό συμβούλων που συνήθως έχουν οι εθνικές αντιπροσωπίες. Οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να έχουν μαζί τους έναν εκπρόσωπο Τύπου, που δεν θα βρίσκεται στον 13ο όροφο και ένα ακόμα άτομο. 

“Θέλουμε οι ηγέτες των γειτονικών αυτών κρατών, να δουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και να προσπαθήσουν να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο με λογική, τι ακριβώς κάνουν στα σύνορά τους. Το να σπρώχνει το πρόβλημα ο ένας στον άλλον είναι εύκολο από τα γραφεία των πρωτευουσών, θέλουμε όμως να δούμε τι θα λένε ο ένας στον άλλον, μπροστά στον πρόεδρο Γιούνκερ. Θέλουμε επίσης να μας πει ο κάθε ένας τι ακριβώς θέλει, σε προσωπικό, χρήματα, πόρους, προμήθειες και να τα ζητήσει επισήμως. Είναι μια συνάντηση συντονισμού”. Με αυτά τα λόγια εξηγούσε Ευρωπαίος διπλωμάτης την Παρασκευή το σκεπτικό της συνάντησης. 

Βεβαίως άλλοι διπλωματικοί παρατηρητές θυμίζουν μιλώντας στον Τύπο ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έρθουν και θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα από την αυγή της ανθρωπότητας. Τα ιστορικά παραδείγματα έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να είναι παραγωγικό και ανώδυνο ή επώδυνο και επικίνδυνο. 

Στην ΕΕ γνωρίζουν ότι το ιστορικό πετυχημένο παράδειγμα της μετανάστευσης στις ΗΠΑ προϋπέθεσε και ένα Ellis Island που λειτούργησε ως “hot spot” (κατά την κοινοτική ορολογία) από το 1892 ως το 1954. 

Οι μετανάστες όμως που πήγαιναν στην Αμερική είχαν δύο βασικές διαφορές από τους πρόσφυγες του σήμερα. Αφενός έκαναν ένα ταξίδι 2 μηνών ψυχικής προετοιμασίας με πλοίο της γραμμής, όπου αγάπησαν την χώρα των ευκαιριών πολύ πριν πατήσουν το πόδι τους στην ΝΥ. Αφετέρου γνώριζαν ότι έβρισκαν μια χώρα με έλεγχο, όπου όλα ήταν “figured out for them” (όλα τα διαδικαστικά ήταν προκανονισμένα). Αυτό δεν συμβαίνει με τη σημερινή ΕΕ: “nothing is figured out”. 

“Αν αναγκάσεις ανθρώπους που έφυγαν από τους 30 βαθμούς Κελσίου και τον ήλιο της Μέσης Ανατολής να ζήσουν στην λάσπη και την υγρασία των Βαλκανίων, με 8 βαθμούς Κελσίου, τις καλές μέρες, ενώ τους καταβρέχεις στα σύνορα με μάνικες, το πιθανότερο είναι να σε μισήσουν”, έλεγε σε ομήγυρη δημοσιογράφων συνάδελφος με γνώση των συνθηκών στη διαδρομή των Βαλκανίων. 

Την ίδια στιγμή, αν κάποιος πίστεψε ότι τα πολιτικά και εθνοτικά πάθη της Βαλκανικής εξέλιπαν, 20 χρόνια μετά την διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, προφανώς δεν ξέρει τα Βαλκάνια καθόλου καλά. Η Σλοβενία και η Κροατία τσακώνονταν για 20 χιλιόμετρα παραλίας μέχρι την εισδοχή της Κροατίας στην ΕΕ. 

Βεβαίως ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ξέρει από Βαλκάνια καθώς έχει πολύ έμπειρους συμβούλους για το θέμα. Φτάνει και οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη να πάρουν κάτι από το συμβολισμό του κτιρίου.

Πηγή:real.gr

 

 

Δείτε επίσης:

Spiegel: Hot spots για 50.000 πρόσφυγες στην Αττική ζητά η Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ