Οι Σύροι αντάρτες απορρίπτουν την πρόταση της Ρωσίας για διεξαγωγή εκλογών

Οι Σύροι αντάρτες που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) τόνισαν πως η Ρωσία πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τις θέσεις του, προτού προσφέρει την υποστήριξη της και απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας για διεξαγωγή εκλογών στη Συρία, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν – έχουν ως στόχο την διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε μία ριζική αλλαγή της ρωσικής στάσης έπειτα από τη συνάντηση της Παρασκευής στη Βιέννη με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία με θέμα την συριακή κρίση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την “πατριωτική” συριακή αντιπολίτευση.

Παράλληλα τόνισε ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί την προετοιμασία για διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Συρία στο πλαίσιο μίας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης. Μια ιδέα όμως που ηγετικό στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού χαρακτήρισε “παράλογη και μη ρεαλιστική”, καθώς μεγάλο μέρος του συριακού λαού έχει οδηγηθεί σε φυγή εκτός Συρίας, βρίσκεται στη φυλακή, ή διώκεται από την κυβέρνηση.

“Η Ρωσία πρέπει αρχικά να σταματήσει να βομβαρδίζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προτού προσφέρει αεροπορική υποστήριξη, την οποία δεν ζητήσαμε”, δήλωσε ο Φαρές Μπαγιούς, αρχηγός της ομάδας Φουρσάν αλ Χακ (Ιππότες της Δικαιοσύνης), που συνεργάζεται με τον FSA.

Παράλληλα χαρακτήρισε υποκριτικό το κάλεσμα της Ρωσίας για διεξαγωγή εκλογών, σημειώνοντας πως: “Αυτό σημαίνει πως ζητάνε να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία για ένα προσωρινό διάστημα”.

Ομάδες που συνεργάζονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έχουν αποδυναμωμένη παρουσία σε πολλές περιοχές της Συρίας, εξαιτίας των μαχών τους με μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Συρία και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον στόχο – σύμφωνα με το Κρεμλίνο – της ρωσικής επέμβασης στη Συρία.

Αλλά ένας αριθμός των ομάδων του FSA ακόμη πολεμά, με καθοδήγηση κυρίως πρώην αξιωματικών του συριακού στρατού που αυτομόλησαν. Πολλές ομάδες εξ αυτών έχουν λάβει στρατιωτική στήριξη από ξένες χώρες, όπως εκπαίδευση από τη CIA, την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια αεροπορική επίθεση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος οπλισμού μιας τέτοιας οργάνωσης ανταρτών, της Λίουα Σουκούρ αλ Τζάμπαλ, που πολεμά από κοινού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Χαλέπι.

“Δεν θα συνομιλήσω με αυτόν που με δολοφονεί”, δήλωσε ο Χασάν Χαζ Αλί, αρχηγός της οργάνωσης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σχετικά με την ρωσική πρόταση.

Ο Φαντί Αχμάντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Πρώτη Παράκτια Μεραρχία», που έχει δεχτεί τουλάχιστον τρεις φορές πλήγματα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στον Άσαντ. “Μετά από αυτό, θα εξετάσουμε μια συνεργασία”, επισήμανε.

Ένα ηγετικό στέλεχος των ανταρτών ο Μπασάρ αλ Ζούμπι σημείωσε πως η Ρωσία πρέπει να αναγκάσει τον Άσαντ σε παραίτηση, εάν πραγματικά επιθυμεί την επίτευξη μιας λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. “Η διεξαγωγή εκλογών είναι παράλογη και μη ρεαλιστική, επειδή ο συριακός λαός είναι είτε εκτοπισμένος, είτε εξαφανισμένος, κρατούμενος σε φυλακές, είτε διωκόμενος από το καθεστώς”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/ @AlArabiya_Eng

Δείτε επίσης:

Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να “καταλάβουν” τη βόρεια Συρία

Spiegel: Hot spots για 50.000 πρόσφυγες στην Αττική ζητά η Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ