Τουσκ: “Αφελή” τα επιχειρήματα κάποιων ηγετών για τους τρόπους στέγασης των προσφύγων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε τους ηγέτες των συντηρητικών ευρωπαϊκών κομμάτων, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στις διαφωνίες για τους τρόπους στέγασης των προσφύγων «αφελή», όσο η Ευρώπη αποτυγχάνει να σταματήσει τους πρόσφυγες να διαπερνούν τα σύνορα της.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν ανάμεσα στους παρόντες της συνάντησης των ηγετών των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Μαδρίτη, όπου ο Τουσκ επέκρινε τους συναδέρφους του συντηρητικούς για τους χειρισμούς στην μεταναστευτική κρίση.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε η αλληλεγγύη να ισοδυναμεί με την αφέλεια, το ανοιχτό μυαλό με την ανικανότητα, η ελευθερία με το χάος. Και με αυτό αναφέρομαι ασφαλώς στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα μας», δήλωσε ο Τουσκ στην 5λεπτη ομιλία του.

Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Τουσκ δήλωσε πως οι ηγέτες δεν πρέπει να «αποποιηθούν» του «πρωταρχικού του καθήκοντος» να προστατέψουν τα εδάφη τους. «Εάν θέλετε να βοηθήσετε άλλους, χρειάζεται να είστε σε θέση να μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας», τόνισε, επαινώντας τον οικοδεσπότη Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τις πολιτικές αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην Ισπανία.

Παράλληλα κάλεσε να δοθεί ένα τέλος σε «αυτή την εντελώς περιττή διαφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και των υπέρμαχων της αλληλεγγύης και της ανοιχτοσύνης» και να βρεθεί ένα «λογικό υβρίδιο» των δύο.

«Ο πολιτικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ευρώπης ενάντια σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές, και όχι να γίνουμε σαν και αυτούς», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ερντογάν: Ενδείξεις για νέο κύμα Σύρων προσφύγων

Γερμανία – Αυξάνονται οι επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ