Πυρήνα ισλαμιστών εξάρθρωσε η ρωσική αστυνομία

Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξάρθρωση ενός δικτύου που συνδέεται με το Χιζμπ ατ Ταχρίρ, ένα ισλαμιστικό κόμμα το οποίο είναι εκτός νόμου στη Ρωσία και επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, συλλαμβάνοντας περίπου είκοσι μέλη του στη Μόσχα.

«Περίπου εκατό πρόσωπα σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες για παράνομες δραστηριότητες προσήχθησαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Μόσχα και οι είκοσι εξ αυτών συνελήφθησαν καθώς είναι μέλη του κόμματος Χιζμπ ατ Ταχρίρ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε την εθνικότητα των προσώπων που συνελήφθησαν ή τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει.

Το Χιζμπ ατ Ταχρίρ («Κόμμα της Ελευθερίας»), που θεωρείται προσκείμενο σε μια εξτρεμιστική τάση των Αδελφών Μουσουλμάνων, είχε ιδρυθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός χαλιφάτου στις περιοχές της Ρωσίας με μουσουλμανικούς πληθυσμούς και στις άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.

Το κίνημα αυτό, που είχε τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία το 2003, λέει ότι τάσσεται υπέρ της μη βίας και διαβεβαιώνει πως θέλει να επιτύχει τους στόχους του με ειρηνικά μέσα.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία την 30ή Σεπτεμβρίου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στην μεγεθυνόμενη απειλή της τρομοκρατίας στη Ρωσία.

Την 12η Οκτωβρίου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την εξάρθρωση ενός πυρήνα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος, όπως ανέφεραν είχε «από 6 ως 11 μέλη», τα οποία φέρονται να «προετοιμάζονταν να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια στις δημόσιες συγκοινωνίες» της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Γράφτηκε ο επίλογος στο “διαζύγιο του αιώνα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ