Επικοινωνία Κέρι με Νετανιάχου και Αμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συνομίλησε χωριστά την Πέμπτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, από τους οποίους ζήτησε να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε χθες Αμερικανός διπλωμάτης.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αυτών ο Κέρι, διευκρίνισε στον Αμπάς ότι «ελπίζει» να μεταβεί στη Μέση Ανατολή «εν ευθέτω χρόνω», ενώ συζήτησε με τον Νετανιάχου σχετικά με μια πιθανή συνάντησή τους «στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στην Ουάσινγκτον νωρίτερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν κάνει λόγο περί μιας ενδεχόμενης συνάντησης Κέρι-Νετανιάχου στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο τη «βαθιά του ανησυχία για το κύμα βιαιοτήτων και του προσέφερε τη βοήθειά του ώστε να γίνει προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας, το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο διπλωμάτης σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Κέρι επανέλαβε τη «σημασία» που αποδίδει στην «αποτροπή περαιτέρω βιαιοτήτων» και στην «αποφυγή ενεργειών, κατηγοριών και ρητορικών εξάρσεων που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο ο Κέρι είχε χθες μια «εποικοδομητική συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να τερματιστεί το πρόσφατο κύμα βιαιοτήτων» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι η Ουάσινγκτον «καταδικάζει σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων αμάχων και υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους υπηκόους του». Του πρόσφερε επίσης τη βοήθειά του για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Κέρι στον Λαβρόφ για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ