ΕΕ: Στην Άγκυρα το κλειδί για το προσφυγικό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε ένα “μνημόνιο συνεργασίας” με την Τουρκία κατέληξαν σήμερα οι 28 της ΕΕ, μετά από μια Σύνοδο Κορυφής, σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα. Οι 28 ανέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα το σήμα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τίμμερμανς, που βρισκόταν στην Άγκυρα, πως συμφώνησε με τον Ερντογάν στις βασικές προτάσεις της Επιτροπής.

Το πλάνο της Κομισιόν έχει κατά τον Γιούνκερ δύο κυρίως στόχους:

1) όσοι μετανάστες φτάνουν στην Τουρκία να παραμένουν εκεί και

2) όσοι βρίσκονται εκεί να μην φεύγουν ανεξέλεγκτα προς την Ευρώπη.

Επί της ουσίας δηλαδή, ό,τι συμβαίνει σήμερα επί κοινοτικού εδάφους να συμβαίνει από αύριο μόνο επί τουρκικού.

Για να συμφωνήσει όμως ο Ερντογάν σε αυτό, έπρεπε να πάρει μια σειρά από ανταλλάγματα, κυρίως όμως λεφτά. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί μόλις 1 δισ. ευρώ, στην προηγούμενη Σύνοδο, ο Ερντογάν έλεγε πως ξόδεψε 7 δισ. και τέλος συμφώνησαν να του δώσουν 3 δισ.

Αυτό βεβαίως δεν ήταν το μοναδικό αντάλλαγμα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζήτησε απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και απαίτησε, την συναίνεση της ΕΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορά της με τη Συρία.

Η Τουρκία από την πλευρά της δεσμεύεται να χτίσει κέντρα υποδοχής, να ενσωματώσει του Σύρους, να φυλάει αποτελεσματικότερα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και να συνεργάζεται με τους Έλληνες και Βούλγαρους γείτονές της.

Πηγή της Κομισιόν μιλώντας χθες βράδυ στον Τύπο στις Βρυξέλλες διευκρίνισε ιδιαιτέρως κατηγορηματικά, ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι “η Τουρκία να φυλάει τα σύνορά της και η Ελλάδα τα δικά της” δεν ζήτησε κανείς τίποτα το διαφορετικό, αν και, όπως εξήγησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τις περίφημες κοινές περιπολίες – τις οποίες όμως ουδείς ζητά.

Μένει βεβαίως το σχέδιο να εφαρμοστεί από την Τουρκία, η οποία βεβαίως και βρίσκεται σε θέση ισχύος, απαιτώντας να πάρει τα 3 δισ, χωρίς πολλούς ελέγχους. Αυτό είναι και το επόμενο πρόβλημα της Κομισιόν: τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα συγκεντρώσει τις οικονομικές εισφορές τους και από το ταμείο για το εγχείρημα λείπουν τα 2,5 περίπου δισ. ευρώ.

Παρομοίως η Κομισιόν έχει κανόνες από τις κοινοτικές συνθήκες τόσο για τη Βίζα, όσο και για τα ενταξιακά κεφάλαια και δεν γνωρίζει, ούτε πως θα μπορούσε όλα αυτά να τα επιταχύνει, ούτε και να ξεπεράσει αντιρρήσεις κρατών μελών, όπως για παράδειγμα η Κύπρος.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρέντσι για Τουσκ: Έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών

Σάλος στη Γαλλία με φωτογραφία μαθητών να κρατούν όπλα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ