“Σαφείς κανόνες” για την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτησε ο Ολάντ

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται “δράματα και τραγωδίες” με θύματα πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ