Πιέζει η Μέρκελ για το Αιγαίο – Τι απαντά η Αθήνα

Αυξάνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτήν τη στιγμή από τους διακινητές προσφύγων».

Η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Αγκυρα, σε ό,τι αφορά τόσο τη φύλαξη των συνόρων όσο και τη στήριξη της Τουρκίας στη φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».

Τις πιέσεις της γερμανικής πλευράς έφερε στο φως η Realnews, στο αποκαλυπτικό της πρωτοσέλιδο στις 11 Οκτωβρίου, με τίτλο «Ύποπτα γερμανικά παιχνίδια στο Αιγαίο», αναφέροντας:

«Χρησιμοποιούν το προσφυγικό πρόβλημα, για να δημιουργήσουν σοβαρά τετελεσμένα στην περιοχή».

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε για το θέμα στον Ζ.Κ. Γιούνκερ και την Α. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο λέει «όχι» η Αθήνα στις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σημειώνεται πως την Κυριακή η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Πηγή: Real.gr

 

Δείτε επίσης

Δουλεμπορικό εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού – 8 αγνοούμενοι μετανάστες – ΤΩΡΑ

Η ατζέντα της κυβέρνησης για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Γιούνκερ έκανε ένα σκληρό φάουλ σε βάρος της Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου με θύματα παιδιά

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Γερμανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ