Volkswagen – Siemens: Τα μεγάλα σκάνδαλα της Γερμανίας

Ένα σκάνδαλο για το οποίο η γερμανική βιομηχανική εταιρία ρίχνει τις ευθύνες σε κακούς υπαλλήλους. Ισχυρισμοί πως η ετικέτα «made in Germany» μπορεί να έχει πληγεί.

Ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο που προσλήφθηκε για να διεξάγει έρευνα. Η απώλεια ενός διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου με γρήγορη αντικατάσταση.

Για τη Volkswagen του 2015, δείτε τη Siemens του 2007. Οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στο σκάνδαλο εκπομπών της VW και την υπόθεση δωροδοκίας που κλόνισε τη Siemens, το μεγαλύτερο όμιλο της Ευρώπης στον τομέα της μηχανικής, σχεδόν μία δεκαετία πριν, δείχνει το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Siemens, η οποία κατασκευάζει τα πάντα από τρένα μέχρι αεριοστρόβιλους, έβγαινε από μια βαθιά αναδιάρθρωση στα τέλη του 2006, υπό τον Klaus Kleinfeld, το φιλόδοξο διευθύνοντα σύμβουλό της, όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι πρώτοι ισχυρισμοί σχετικά με τη δωροδοκία.

Ο κ. Kleinfeld προσέλαβε τους Debevoise & Plimpton, ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να διεξάγουν εσωτερική έρευνα.

Οι ισχυρισμοί σύντομα οδήγησαν στην αποκάλυψη μίας συστημικής προσέγγισης στη δωροδοκία σε όλες τις ηπείρους, περιλαμβανομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κλόνισε την εταιρία και τη γερμανική βιομηχανία.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2007, η θέση του Heinrich von Pierer, του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου των δωροδοκιών και τότε προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, δεν μπορούσε πλέον να υποστηριχθεί και εκείνος απομακρύνθηκε. Μερικές μέρες μετά, ο κ. Kleinfeld τον ακολούθησε, όταν εκτοπίστηκε από το συμβούλιο. Κανείς από τους δύο δεν ήταν ύποπτος ή κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ