Το κακόβουλο λογισμικό Dridex “εξαφάνισε” 20 εκατ. λίρες από τραπεζικούς λογαριασμούς

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια βρετανικές λίρες κατάφεραν να κλέψουν χάκερ από τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας αυτής, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA) αναζητά τα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποίησαν ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) με την ονομασία Dridex και κατάφεραν να υποκλέψουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων πολιτών.

Η NCA ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το FBI και άλλες αρχές με στόχο τον περιορισμό της δράση του malware, ενώ ένας ύποπτος έχει ήδη συλληφθεί. Ένας ειδικός δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι οι χάκερς ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

«Χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερα ύπουλο λογισμικό, το οποίο εκμεταλλεύεται ανθρώπους που δεν είναι προσεκτικοί με τις online τραπεζικές τους συναλλαγές», δήλωσε ο καθηγητής ‘Αλαν Γούντγουορντ, ειδικός στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου ο οποίος παρέχει συμβουλές στη Γιούροπολ. «Φανταστείτε τους κλέφτες να κάνουν αναλήψεις μικρών ποσών, παρά μεγάλων, ώστε να περνούν απαρατήρητοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Dridex Tojan κατάφερε να εισχωρήσει σε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ενός «μολυσμένου» εγγράφου του Microsoft Office, το οποίο εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων με τη μορφή τιμολογίου. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται στην «αφέλεια» ορισμένων χρηστών και όχι σε κάποια «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών τους. Μόλις οι χρήστες εγκαταστήσουν -εν αγνοία τους- το malware, αυτό αρχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στέλνει τις πληροφορίες στους χάκερς.

«Οι τράπεζες έχουν εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ύποπτης συναλλαγής, ωστόσο οι χάκερς χρησιμοποιούν τα αυθεντικά στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε ο Γούντγουορντ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τον Αύγουστο είχε συλληφθεί στην Κύπρο ένας άνδρας από τη Μολδαβία, ο Αντρέι Γκίνκουλ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοσή του.

Από την πλευρά του το FBI συνέστησε στους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα προγράμματα anti-virus για την προστασία των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών.

Διαβάστε επίσης.

Spiegel: Διευθυντικά στελέχη πίσω από το σκάνδαλο της Volkswagen

Ένοχη η Apple για μια “κλεμένη” πατέντα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ