Συνάντηση Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Κυριακή συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για να εξετάσουν τις προοπτικές μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, όπου η Μόσχα διεξάγει από τα τέλη Σεπτεμβρίου αεροπορικές επιδρομές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντήθηκε επίσης σήμερα στο περιθώριο του Γκραν Πρι της Ρωσίας με τον πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τη Σαουδική Αραβία εδώ και χρόνια για την επίλυση του προβλήματος της συριακής κρίσης. Σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε την κατανόησή μας για τις ανησυχίες που διατύπωσε η Σαουδική Αραβία» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ, σύμφωνα με δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν παρόμοιους στόχους σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας. Πάνω απ’ όλα, να μην επιτρέψουμε σε ένα τρομοκρατικό χαλιφάτο να επικρατήσει την χώρα» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν από την πλευρά του υπενθύμισε ότι το Ριάντ ανησυχεί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία και το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας της Μόσχας με το σιιτικό Ιράν.

Επιπλέον επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διευθέτησης της σύρραξης, που θα προϋποθέτει ωστόσο την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ, νυν προέδρου της Συρίας και στενού συμμάχου της Μόσχας.

«Έπειτα από τις σημερινές συνομιλίες, κατανοήσαμε πολύ καλύτερα τον τρόπο που θα πορευτούμε προς μια πολιτική διευθέτηση» τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, που προέτρεψε τις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση να ασκήσουν την επιρροή τους στα αντίπαλα στρατόπεδα με στόχο την έναρξη του διαλόγου.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με το Ριάντ για να «εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι οι στόχοι που πλήττει η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι πράγματι εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν απέκλεισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία

64 αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία

Η Ρωσία εντατικοποιεί τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ