• Κέρι: Η μετανάστευση είναι το DNA της Αμερικής

  10:12 μμ, Παρασκευή 09 Οκτ 2015 10:12 μμ, Παρασκευή 09 Οκτ 2015

  Η μετανάστευση συνιστά «το DNA της Αμερικής», της χώρας που οικοδομήθηκε χάρη στις ιστορικές εισροές μεταναστών, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης που συνταράσσει την Ευρώπη αλλά και μιας διαμάχης στο εσωτερικό των ΗΠΑ με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την ικανοποίησή του καθώς είχε ανακοινώσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι η χώρα του πρόκειται να υποδεχθεί 85.000 πρόσφυγες –μεταξύ αυτών 10.000 Σύρους– έως τον Οκτώβριο του 2016, ένας αριθμός που υποτίθεται ότι θα ανέλθει στους 100.000 ανθρώπους το Φθινόπωρο του 2017, προκειμένου να «αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση της Συρίας».

  «Πρόκειται πραγματικά για ένα διακριτικό της υπερηφάνειας (μας) καθώς κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ο αμερικανικός λαός υποδέχθηκε εκείνους που είχαν επείγουσα ανάγκη από προστασία. Αυτό αποτελεί μέρος αυτού που είμαστε. Είναι το DNA της Αμερικής» υπογράμμισε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών προς τιμή της «διασποράς», των ανθρώπων που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο και ζουν στις ΗΠΑ.

  «Κάπως έτσι έφθασαν σε αυτήν την χώρα οι περισσότεροι» από εμάς, υπενθύμισε ο Αμερικανός υπουργός, η οικογένεια του οποίου έχει καταγωγή από την Ευρώπη και από τη Βρετανία ενώ οι πρόγονοί του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα.

  «Οι μετανάστες έχτισαν την Αμερική. Και εκείνοι συνεχίζουν να δημιουργούν αυτό που η Αμερική είναι σήμερα» συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στους μετανάστες που μεταναστεύουν στις ΗΠΑ από τον 17ο αιώνα.

  Οι ΗΠΑ δέχονται σφοδρές επικρίσεις από χώρες της Ευρώπης αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις στο εσωτερικό που καταγγέλλουν ότι δεν έχουν τη βούληση να δράσουν αποτελεσματικά μπροστά στην προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη.

  Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το Σεπτέμβριο την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που μπορούν να υποδεχθούν, χωρίς να κάνουν τις επικριτικές φωνές να σιγήσουν.

  Αρκετοί άλλωστε στην χώρα επικαλούνται το θέμα της ασφάλειας και την απειλή της τρομοκρατίας προκειμένου η χώρα να μην υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

  Την ίδια ώρα το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης και ιδίως η περίπτωση των εκατομμυρίων ανθρώπων που διέρχονται χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια από το Μεξικό και τις χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί πολλάκις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

  Ο Τζον Κέρι μίλησε για αυτό το θέμα σήμερα.

  «Είναι πολύ διασκεδαστικό (να βλέπουμε) ότι πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να σεβαστούν την ιστορία μας. Είναι απλά το δικαίωμα του να είσαι διαφορετικός –σε ότι αφορά την προέλευση, τη φυλή, την κουλτούρα, τη γλώσσα– που ενώνει τους Αμερικανούς σε ένα λαό (…), που καθορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δείτε επίσης

  Ο Κάμερον γιόρτασε τα γενέθλια του με τη Μέρκελ – ΦΩΤΟ

  Εκπρόσωπος Μέρκελ: Απαραίτητη η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

  Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 60 στόχους στη Συρία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα