100.000 διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες ενάντια στη λιτότητα – ΒΙΝΤΕΟ

Πάνω από 100.000 διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 ώρα Ελλάδος υπήρξε μαζική συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων της χώρας.

Τα εργατικά συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η βελγική κυβέρνηση και αφορούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, «πάγωμα» μισθών και επιδομάτων αλλά και αλλαγές στα ωράρια απασχόλησης.

 

Στο τέλος της διαδήλωσης δεν έλειψαν και κάποια επεισόδια κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Midi, με την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης, σε μια προσπάθεια να διασπάσει μια μικρή ομάδα διαδηλωτών.

Η διαδήλωση ήταν μαζική και μαχητική. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν: «Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα».

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

 

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων παραμένουν ίδιες, καθώς λίγα έχουν αλλάξει.

Τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

 

Δείτε τα βίντεο της Dailymail και του RT

 

 

Δείτε επίσης

 Μέρκελ-Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο σε φόντο τριπλής κρίσης

Εργαζόμενοι έγδυσαν τους υπευθύνους της Air France – ΒΙΝΤΕΟ

Τους έσκισαν τα κοστούμια για το πογκρόμ απολύσεων – ΦΩΤΟ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες υπέρ των μεταναστών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ