Ολάντ: Η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους.

Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Πρέπει επίσης να προωθήσουμε, προσέθεσε, τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

«Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της.

«Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.

Ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε με θέρμη στη γαλλογερμανική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ βρέθηκαν στο ΕΚ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο τους, τόνισε, με τη συνδρομή του Ζακ Ντελόρ, μίλησαν σ’ εκείνη τη συνάντηση για αλληλεγγύη. Ήταν πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορούσε να δεχθεί τους πρόσφυγες. Πίστευαν σε μια πολιτική ένωση δημιουργώντας κοινωνικούς κανόνες και κοινό νόμισμα. Σήμερα, μετά 26 χρόνια η Ευρώπη ζει νέα δράματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση, υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία, την αξία της γαλλογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι μόνον έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό και να επωφεληθούμε όλοι.

Είστε οι πρώτοι αρχηγοί των χωρών σας, επισήμανε και αυτός, εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ ήρθαν εδώ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες διδαχθήκαμε ότι αν δεν λειτουργεί η γαλλογερμανική συνεργασία όλη η Ευρώπη υποφέρει. Μόνον με συνεννόηση, ενότητα και διαπραγματεύσεις μεταξύ μας φτάνουμε σε δίκαιο συμβιβασμό από τον οποίο επωφελούνται όλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Μέρκελ: Παρωχημένος ο κανονισμός του Δουβλίνου

“Καμπανάκι” του ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί στην ευρωζώνη

Η εξομολόγηση του Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ