Δορυφορικό ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Είκοσι έξι χρόνια μετά τη γέννηση του παγκόσμιου ιστού, η πρόσβαση στο διαδίκτυο φτάνει σε επίπεδα κορεσμού στα ανεπτυγμένα κράτη, όμως στις 48 φτωχότερες χώρες του πλανήτη το 90% του πληθυσμού δεν έχει καθόλου πρόσβαση στο ίντερνετ.

Την ώρα που μια έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του Οργανισμού για παροχή Διαδικτύου στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2020, αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα για την «κατάκτηση» των offline χωρών της Αφρικής και της Ασίας μέσω… του διαστήματος.

Η πιο πρόσφατη κίνηση έγινε από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε το πρώτο πρότζεκτ της εταιρείας του για παροχή Ιντερνετ σε απομονωμένες περιοχές μέσω δορυφόρων. Σε συνεργασία με την κατασκευάστρια Eutelsat, το Facebook κατασκευάζει τον νέο δορυφόρο Amos-6, ο οποίος θα τεθεί το 2016 σε γεωστατική τροχιά και θα παρέχει διαδικτυακή κάλυψη σε μεγάλα τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής. Και η Google έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη SpaceX του Ελον Μασκ, έχοντας ήδη στα σκαριά ένα σχέδιο ανάπτυξης δικτύου δορυφόρων για την παροχή Ιντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο Ζούκερμπεργκ

«Η συνδεσιμότητα αλλάζει ζωές και κοινότητες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να συνδέσουμε ολόκληρο τον κόσμο – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κοιτάξουμε και πέραν του πλανήτη μας», έγραψε προχθές ο Ζούκερμπεργκ από τον λογαριασμό του στο Facebook.

Εξάλλου οι παραδοσιακές υποδομές συνδεσιμότητας είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολες και αναποτελεσματικές. Η έκθεση του ΟΗΕ αποδίδει τη μείωση του ρυθμού αύξησης των χρηστών του Διαδικτύου (από 8,6% το 2014 σε 8,1% το 2015) στο κόστος της επέκτασης των υποδομών τηλεπικοινωνιών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Σήμερα μόλις το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού κάνει χρήση του Διαδικτύου. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό χρηστών του Ιντερνετ είναι στην αφρικανική ήπειρο: το 99% των κατοίκων της ανατολικοαφρικανικής Ερυθραίας είναι offline, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Το ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι υψηλό και εκτός της Αφρικής, ενδεικτικά, στην Ινδία το 82% των κατοίκων είναι offline, στην Κούβα το 70%, ενώ στην Κίνα, που φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόλις ένας στους δύο κάνει χρήση του Διαδικτύου.

Ακόμα δυσκολότερες είναι οι συνθήκες για τις γυναίκες. Στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ είναι κατά 25% λιγότερες από τους άνδρες και, σε ορισμένα τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής, κατά 50% λιγότερες. Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης του ΟΗΕ είναι ότι μόνο το 5% των 7.100 γλωσσών του πλανήτη εκπροσωπούνται στον Παγκόσμιο Ιστό, ενώ εκατομμύρια χρήστες δεν καταλαβαίνουν το λατινικό αλφάβητο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαβάσουν ούτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Γιατί το Facebook θα εκτοξεύσει δορυφόρο;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ