Πορτογαλία: Κεντροδεξιά αδυναμία – Άνοδος για το “Μπλόκο της Αριστεράς”

Κατέρρευσε η κεντροδεξιά συμμαχία στις εκλογές στην Πορτογαλία χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή αλλά παραμένει πρώτη. Διπλασίασε τις ψήφους του το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ της Πορτογαλίας έμεινε σχεδόν στα ίδια.

Η κεντροδεξιά συμμαχία PAF γκρεμίστηκε από το 50,35% του 2011 κοντά στο 40%, καταγράφοντας βουτιά που ξεπερνά το 12% ή τους 800.000 ψήφους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Εξέλεξε 95 βουλευτές από τους 132 που είχε το 2011.

Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κουέλιο θα χρειαζόταν γύρω στο 44% των ψήφων.

Το Μπλόκο της Αριστεράς έκανε την έκπληξη διαψεύδοντας δημοσκοπήσεις και αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη της χώρας με 9,8% (από 5,17% και 8 έδρες το 2011) ενώ ακολουθεί η CUP, η συμμαχία κομμουνιστών και Πράσινων που λαμβάνει ποσοστό 7,7% (όσο σχεδόν και στις προηγούμενες εκλογές όταν πήρε 7,9% και 16 έδρες), μέχρι στιγμής.

 

Η Πορτογαλία μπορεί να αλλάξει σελίδα, χάρις στην ιστορική άνοδο του Μπλόκου και το σταθερό αποτέλεσμα του ΚΚ λένε αναλυτές.

Η αριστερή στροφή  στην Πορτογαλία έρχεται μετά και τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε οκτώ μήνες σε βουλευτικές εκλογές σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία το Δεκέμβριο και στην Πορτογαλία όπου αναμένεται άνοδος των αριστερόστροφων τάσεων στο εκλογικό σώμα

Το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ της Πορτογαλίας πιέζουν για σχηματισμό κυβέρνησης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ η συμμετοχή διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα διαψεύδοντας όσους μιλούσαν για μεγάλη αποχή.

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα της κεντροδεξιάς παίρνουν 100 έδρες, οι σοσιαλιστές 80, το Μπλόκο 19 και το ΚΚ της Πορτογαλίας 15, μέχρι στιγμής.

Το Μπλόκο της Αριστεράς διπλασίασε τις ψήφους του, πλησιάζοντας στις 545 χιλιάδες από τις 290 χιλιάδες του 2011, ενώ το ΚΚ της Πορτογαλίας κατέγραψε οριακή υποχώρηση ψήφων.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είπε χθες ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας τους που κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

“Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση,” είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. “Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή,” είπε.

Δείτε επίσης

Τι δείχνουν τα exit polls για τις εκλογές της Πορτογαλίας

Εκλογές… αλά ελληνικά στην Πορτογαλλία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ