• Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

  10:48 πμ, Κυριακή 04 Οκτ 2015 10:48 πμ, Κυριακή 04 Οκτ 2015

  Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

  Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτός ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους.

  Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

  Αυτές δίνουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προβάδισμα μεταξύ 5 και 12 μονάδων έναντι του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Αντόνιο Κόστα.

  Ωστόσο αν ο Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το περίπου 38%, που συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

  Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν ένα δυσοίωνο παρελθόν στη χώρα. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία της μετά την επάνοδο της χώρας στην δημοκρατία το 1974. Εξάλλου η τελευταία κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών κατέρρευσε το 2011 όταν αναγκάστηκε να ζητήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

  Χθες τηρώντας τη νομοθεσία δεν έγιναν προεκλογικές συγκεντρώσεις ούτε δηλώσεις από υποψηφίους.

  Ο Κόστα λαμβάνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 33% των ψήφων, το οποίο καθιστά τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει τις εκλογές λιγότερες, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ανατροπής της τελευταίας στιγμής από οποιαδήποτε πλευρά.

  Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών επιτείνεται εξάλλου και από το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει σε έως και 15%, ενώ και το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

  "Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει σύγχυση την Κυριακή το βράδυ" αν έχουμε ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και τους Σοσιαλιστές και δεν υπάρξει μια σαφής νίκη από καμία πλευρά, δήλωσε ο Αντελίνο Μαλτέζ, πολιτικός αναλυτής στο Πολυτεχνείο της Λισαβόνας.

  Αν η διαφορά είναι μικρή, μπορεί να καταστεί δύσκολη η διαδικασία σύστασης μιας σταθερής κυβέρνησης, προκαλώντας πιθανώς μια αναστάτωση στην εδραίωση της πορείας επανόδου της χώρας στην ανάπτυξη, μετά τις στερήσεις της κρίσης χρέους και την ύφεση για τρία χρόνια.

  Η οικονομία άρχισε να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι και αυτοί άρχισαν να επιταχύνονται φέτος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο υποστήριξε ότι μόνον με τη σταθερότητα της δικής του κυβέρνησης μπορεί η οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερη πνοή και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις χάρη στη διευρυμένη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει.

  Ο Κόστα, ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, από πλευράς του δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο για την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρότρυνε εξάλλου όλους τους Πορτογάλους να πάνε να ψηφίσουν.

  "Είναι θεμελιώδες κανένας από εμάς να μην πετάξει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τελικά, έπειτα από 4 χρόνια, την ψήφο του για να αλλάξει την κυβέρνηση", δήλωσε στην τελευταία προεκλογική του ομιλία.

  Επισημαίνεται εξάλλου τέλος ότι οι δημοσκοπήσεις άλλαξαν υπέρ του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και παρά τις αδυσώπητες επιθέσεις του Κόστα στα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση του Κοέλιο τα τελευταία χρόνια.

  Διαβάστε επίσης:

  Απεργία πείνας για τον τελευταίο Βρετανό κρατούμενο στο Γκουαντάναμο

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα