Νετανιάχου: Το Ιράν δε θα ενταχθεί στις χώρες με πυρηνικά όπλα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εισέλθει με “βίαιο, ύπουλο, ή κατά οποιοδήποτε τρόπο στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα”.

Ο Νετανιάχου επανήλθε στην κριτική του Ισραήλ για τη συμφωνία που υπέγραψαν το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις που είχαν ως στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε εκ νέου τους ηγέτες του Ιράν ότι απεργάζονται τώρα την καταστροφή του Ισραήλ. Έδειξε ένα αντίγραφο ενός βιβλίου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο οποίο καλεί για το τέλος του Ισραήλ.

Χωρίς να αναφέρει ονόματα χωρών, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι σε επαφή με αραβικά κράτη σχετικά με το Ιράν.

“Το Ισραήλ συνεργάζεται στενά με τους Άραβες φιλειρηνικούς συμμάχους για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας που θέτει το Ιράν και τις προκλήσεις που θέτουν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι”, δήλωσε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας, διάρκειας 43 λεπτών, του Νετανιάχου αφορούσε την απειλή που επιφέρει το Ιράν. Όμως, λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του απάντησε στην χθεσινή ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Αμπάς τόνισε πως οι πρόσφατες ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ μπορεί να πυροδοτήσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο.

Ο Νετανιάχου επισήμανε πως ο Αμπάς πρέπει να σταματήσει “να διαδίδει ψέματα για τις υποτιθέμενες προθέσεις του Ισραήλ στο Όρος του Ναού” και να επιστρέψει στις άμεσες διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για να απωθήσει τις επιθέσεις από τη Συρία και να αποτρέψει την μεταφορά όπλων στρατηγικής σημασίας από την ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, που επίσης μάχεται πλάι στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Νετανιάχου

Η Ιαπωνία τριπλασιάζει τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ