Ο Σουλτς καλεί την Τουρκία να βοηθήσει την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Τουρκία να βοηθήσει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων.

Ο Σουλτς τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Express ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα, καθώς είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα προσφύγων.

Παράλληλα όμως «πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία και να την βοηθήσουμε οικονομικά. Γι’ αυτό τον λόγο την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημείωσε ο Σουλτς.

Εξήγησε μάλιστα ότι «αν βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στις γειτονικές χώρες της Συρίας, θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κύμα μετανάστευσης μόνο όταν όλοι στην ΕΕ συνεργαστούν και δεν αποποιηθεί κανείς τις ευθύνες του».

Αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι το Βερολίνο αντέδρασε σωστά. «Όμως τα κρατίδια και οι κοινότητες χρειάζονται άμεσα χρήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βάλει γρήγορα χρήματα στο τραπέζι, υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».

Όταν ρωτήθηκε για τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία για να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός της των προσφύγων και των μεταναστών, ο Σουλτς επεσήμανε ότι «(ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν) δεν λύνει κανένα πρόβλημα υψώνοντας φράχτες και απωθώντας τους πρόσφυγες με δακρυγόνα και γκλομπ. Λύση δεν είναι επίσης να μετατοπίζεται το πρόβλημα σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος: Παγκόσμια πρόκληση η προσφυγική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ