• Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες

  5:26 μμ, Τρίτη 29 Σεπ 2015 5:26 μμ, Τρίτη 29 Σεπ 2015

  Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

  Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο "ασφαλείς χώρες προέλευσης" ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

  Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία "λιγότερο ελκυστική" για τους οικονομικούς μετανάστες.

  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο --εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι δηλαδή που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες-- οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην "ασφυξία" του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

  Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ξεπέρασε το συμβολικό όριο του μισού εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

  Τη Δευτέρα, άλλοι 5.335 μετανάστες μπήκαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

  Μόνο τη Δευτέρα, σε έντεκα ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.151 άνθρωποι από την ιταλική ακτοφυλακή. Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέσωσαν 346 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρεις φουσκωτές λέμβους.

  Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

  Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ ανέφερε ότι, στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Όμως "αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα", προειδοποίησε.

  Η Αυστριακή ομόλογός της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι "αν δεν υπάρξει μια διεθνής λύσης, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι (με έναν "διάδρομο" που θα οδηγεί στη Γερμανία) είτε να υιοθετήσουμε μια πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας".

  Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται αύριο Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί τη "σκληρή" γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ' όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

  Διαβάστε επίσης:

  Συγκλονίζει η εικόνα του βρέφους σε σκηνή στην πλατεία Βικτωρίας - ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα