Η Γερμανία “τραβά το αυτί” στους Καταλανούς…

Η Καταλονία θα πρέπει να τηρήσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ισπανικό Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής της Ισπανίας στο περιφερειακό κοινοβούλιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σημαντικό όσον αφορά όλα αυτά, που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή, να διατηρηθεί η κυριαρχία του νόμου και σε σεβασμό των συνθηκών της ΕΕ και σε σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας, δηλαδή του ισπανικού Συντάγματος”, δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε ότι οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας περιοχής και ως εκ τούτου μια τέτοια προοπτική εξακολουθεί να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποθετική.

Το ζήτημα της Καταλονίας λούζει με κρύο ιδρώτα τις κορυφές της ευρωζώνης μαζί με το Grexit επειδή βάζει σε βαθύτατη κρίση όχι μόνο την ισπανική αλλά όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία και επειδή μια ήττα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Ραχόϊ σε αυτό το μέτωπο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε βαριά πολιτική κρίση το δικομματισμό στη χώρα της Ιβηρικής.

 

Δείτε επίσης

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ για τις εκλογές στην Ελλάδα

Από το Grexit… στο Catalexit – Κρύος ιδρώτας στην ευρωζώνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ