Μεξικό: Ένα χρόνο μετά οι γονείς 43 “εξαφανισμένων” φοιτητών ζητούν δικαιοσύνη

Οι γονείς των 43 μεξικανών φοιτητών οι οποίοι απήχθησαν και θεωρείται ως βέβαιο ότι δολοφονήθηκαν πριν από ένα χρόνο, απαίτησαν τη διεξαγωγή νέας έρευνας για την τύχη των παιδιών τους, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ότι αγνοεί το αίτημα τους για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος που έχει φθείρει την εικόνα της χώρας.

Η ιστορία που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω του αιτήματος των γονέων και οικογενειών των φοιτητών προς τον πρόεδρο του Μεξικού να διενεργηθεί εκ νέου έρευνα, που θα περιλαμβάνει και την επανεξέταση των ερευνητών της κυβέρνησης που είχαν αναλάβει την υπόθεση.

Οι οικογένειες τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα έρευνα υπό διεθνή επιτήρηση και να επανεξετάσει τους ίδιους τους ερευνητές της κυβέρνησης, έπειτα από τις αμφιβολίες που εγείρουν διεθνείς ειδικοί για το επίσημο πόρισμα της κυβέρνησης για το περιστατικό.

 

Σε μια συνάντηση με τις οικογένειες των φοιτητών την Πέμπτη, ο Νιέτο τους πρότεινε τη σύσταση ενός νέου τμήματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων.

Αλλά δεν έδωσε την εξουσιοδότηση του για μια νέα διεθνή έρευνα, ούτε υποσχέθηκε για την επανεξέταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο και την εμπλοκή άλλων αξιωματούχων στη διερεύνηση για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης, όπως οι οικογένειες επιθυμούσαν.

“Αισθάνομαι τελείως απελπισμένη γιατί η κυβέρνηση δεν μας έδωσε καμία απάντηση”, δήλωσε η Κριστίνα Μπαουτίστα, μητέρα ενός από τους εξαφανισμένους φοιτητές. “Από τους ειδικούς έχουμε πάρει πολλές απαντήσεις, από τον Νιέτο καμία”, τόνισε.

Σύμφωνα με την εκδοχή της μεξικανικής κυβέρνησης, οι φοιτητές συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που τους παρέδωσαν στο καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος (Ενωμένοι Πολεμιστές) που τους εκτέλεσαν πριν τους κάψουν σε ένα κοντινό σκουπιδότοπο.

Παρόλα αυτά, διεθνείς ειδικοί αναφέρουν πως οι περιγραφές της κυβέρνησης δεν έχουν λογική συνέπεια. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, εντόπισαν έντονα ελαττώματα στην επίσημη έρευνα και απέρριψαν τον κεντρικό της ισχυρισμό ότι τα θύματα αποτεφρώθηκαν σε έναν σκουπιδότοπο στην Κοκουίλα, κοντά στην Ιγουάλα.

Την Πέμπτη ο Νιέτο υποσχέθηκε να ακολουθήσει τις συστάσεις της διεθνούς έκθεσης και δεσμεύτηκε για τη σύσταση μιας ομάδας ειδικών που θα προβεί σε έρευνες στην Κοκουίλα, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει την έρευνα.

“Είμαστε στην ίδια μεριά. Εσείς και εγώ αναζητούμε το ίδιο πράγμα: Να μάθουμε τι έγινε σε κάθε ένα από τα παιδιά σας”, δήλωσε ο Νιέτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του που έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση.

Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να ηγηθεί μιας δίκαιης έρευνας έπειτα από την απαλλαγή του Νιέτο και του υπουργού Οικονομικών σε κυβερνητικό έλεγχο τον περασμένο μήνα από οποιοδήποτε αδίκημα σχετικά με εξαγορές σπιτιών από δημόσιους εργολάβους, απόφαση που ανακίνησε υποψίες σύγκρουσης συμφερόντων.

Οικογένειες, φοιτητές και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην ιστορική κεντρική πλατεία του Μεξικού κουνώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες των εξαφανισμένων φοιτητών, ζητώντας την παραίτηση του Νιέτο.

 

“Ήταν μια απαίτηση να τον συναντήσουμε”, ανέφερε ο Σέζαρ Γκονζάλεζ, ένας πατέρας ενός από τους φοιτητές. Δυστυχώς…η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει ποτέ τίποτα, εκτός από ψυχολογικές παροτρύνσεις”, πρόσθεσε.

Παράλληλα σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και φοιτητών στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού Μιτσοακάν ντε Οκάμπο.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι φοιτητές φέρονται να έκλεψαν πέντε λεωφορεία με σκοπό να ταξιδέψουν στην πόλη του Μεξικό για να λάβουν μέρος στις δημόσιες διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης επετείου από την εξαφάνιση 43 φοιτητών στην νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα στην πολιτεία Γκερέρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία των λεωφορείων μεταξύ των πόλεων Μορελία και Πατσουάρο και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και των αστυνομικών δυνάμεων, με αναφορές για ρίψη πετρών και χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές φέρεται να επιτέθηκαν σε μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τα επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε επίσης

Έκαψαν τους απαχθέντες φοιτητές στο Μεξικό

Μεξικό:5 αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν στην πολιτεία Γκερέρο

Μεξικό: Φουντώνει η οργή για την πιθανή δολοφονία των 43 φοιτητών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ