Σε οικονομικά κέρδη ελπίζει η Φιλαδέλφεια από την επίσκεψη του Πάπα

Οι τοπικές αρχές της Φιλαδέλφειας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσδοκούν μια οικονομική τόνωση από την άφιξη έως και 1,5 εκατομμυρίων επισκεπτών που αναμένονται στην πόλη για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αυτό το σαββατοκύριακο, αν και αρκετοί θεωρούν υπερβολικές τις ελπίδες για μεγάλα κέρδη.

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, Μάικλ Νάτερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η επίσκεψη του πάπα και η τετραήμερη Παγκόσμια Συνάντηση Καθολικών Οικογενειών αναμένεται να τονώσει κατά 419 εκατομμύρια δολάρια την τοπική οικονομία, με σχεδόν όλα τα χρήματα να προέρχονται από την επίσκεψη του πάπα.

Ο ποντίφικας καταφθάνει το Σάββατο και μια υπαίθρια μαζική λειτουργία που είναι προγραμματισμένη στην κεντρική λεωφόρο Benjamin Franklin Parkway αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο πιστούς.

“Αυτός ο πάπας είναι σαν τον μεγαλύτερο ροκ σταρ στον πλανήτη. Για αυτό προετοιμάζεται η πόλη τώρα”, δήλωσε η Νάνα Γκόλντμεργκ, ιδιοκτήτρια ενός οικογενειακού καταστήματος ειδών ένδυσης.

Η ίδια κρατούσε μια στάση αναμονής για τις πωλήσεις του σαββατοκύριακου. “Όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”, πρόσθεσε η Γκόλντμεργκ.

Η κοσμοπλημμύρα επισκεπτών για να δουν τον πάπα στην τελευταία του στάση της εξαήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ έφερε την πληρότητα των ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης σε ποσοστό πάνω από 90%, σύμφωνα με την εφημερίδα της Φιλαδέλφεια Philadelphia Business Journal, που επικαλείται τον σύνδεσμο τοπικών ξενοδοχείων.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ ξεκίνησαν μια σειρά προσφορών σε φαγητά και ποτά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πάπα.

Σε ερώτηση αν έχει παρατηρηθεί πτώση της εμπορικής δραστηριότητας εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας ο Νάτερ απάντησε: “Πιστεύω πως διαφορετικές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά είναι πάρα πολλές εκείνες που αναμένουν με ενθουσιασμό αυτό το σαββατοκύριακο”.

Φράκτες και ανιχνευτές μετάλλων έχουν τοποθετηθεί και κεντρικές ζώνες της Φιλαδέλφεια έχουν χαρακτηριστεί ζώνες ασφαλείας, με περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων και στη διέλευση πεζών. Σχολεία, δικαστήρια και το κυβερνείο της πόλης έχουν κλείσει.

Ο Ρόμπερτ Μπάουμαν, καθηγητών οικονομικών στο πανεπιστήμιο Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης υποστήριξε πως οι προσδοκίες για απροσδόκητα κέρδη από την επίσκεψη του πάπα είναι “υπερβολικά φουσκωμένες”.

“Συχνά καταλήγουν περίπου στο ένα δέκατο των εκτιμήσεων”, το πολύ, τόνισε ο Μπάουμαν που έχει μελετήσει την οικονομική επίδραση αντίστοιχων γεγονότων όπως το Σούπερ Μπόουλ (ο σημαντικότερος αγώνας του αμερικανικού ποδοσφαίρου), οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Μπάουμαν τόνισε πως οι διοργανωτές των εκδηλώσεων έχουν την τάση να υπολογίζουν το ακαθάριστο ποσό που καταχθάνει, χωρίς να συνυπολογίζουν τα επιπρόσθετα κόστη και την επιβράδυνση από την παρακώλυση της κυκλοφορίας και τα προβλήματα που δημιουργούν τα μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές της Φιλαδέλφειας εκτιμούν πως η επίσκεψη του πάπα θα στοιχίσει 12 εκατομμύρια δολάρια.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάπας: Η απληστία καταστρέφει τον κόσμο

Θερμή υποδοχή του Πάπα στο Κογκρέσο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ