Πάπας: Η απληστία καταστρέφει τον κόσμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε από το βήμα του ΟΗΕ, τη δίψα για υλικά αγαθά και εξουσία, τονίζοντας στους ηγέτες των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στα Ηνωμένα Έθνη ότι η απληστία καταστρέφει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και εντείνει τη φτώχεια.

“Μια εγωιστική, άνευ ορίων δίψα για την εξουσία και την υλική ευημερία οδηγεί τόσο στην κατάχρηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων όσο και στον αποκλεισμό των αδυνάμων και των μη προνομιούχων” είπε στην ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Καταδίκασε επίσης τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

“Η δραματική αλήθεια αυτής της κατάστασης, του αποκλεισμού και των ανισοτήτων, με τις προφανείς επιπτώσεις τους, με οδήγησε να αντιληφθώ τις σοβαρές ευθύνες μου σε αυτό το ζήτημα και να μιλήσω ανοιχτά”, τόνισε.

Ο Ποντίφικας, ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο 78χρονος Φραγκίσκος κάλεσε επίσης τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων, να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευση των κοριτσιών και να βάλουν ένα τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που απειλή “την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους”, όπως είπε. “Κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα” και “η οικολογική κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας”, τόνισε.

Ο Πάπας ζήτησε επίσης να παταχθεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς, όπως είπε, “συνοδεύεται από εμπόριο ανθρώπων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων, εκμετάλλευση παιδιών και άλλες μορφές διαφθοράς” η οποία “έχει διεισδύσει σε διάφορα επίπεδα στην κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική, καλλιτεχνική και θρησκευτική ζωή δημιουργώντας, σε πολλές περιπτώσεις, μια παράλληλη δομή η οποία θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των θεσμών μας”.

Κάνοντας επίσης μια σαφή αναφορά στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καταδίκασε τις διώξεις που υφίστανται οι θρησκευτικές μειονότητες καθώς και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναφερόμενος τέλος σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που έχει διχάσει τις Δυτικές χώρες από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, ο Φραγκίσκος κατήγγειλε “την ιδεολογική αποικιοκρατία” που επιβάλει “στους λαούς αφύσικους και ανεύθυνους τρόπους ζωής”. Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη αναφορά στη θεωρία περί φύλου και στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτό το στιλ ζωής “είναι ξένο στην ταυτότητα των λαών” είπε ο πάπας, ζητώντας από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει “έναν ηθικό νόμο γραμμένο στην ίδια την ανθρώπινη φύση που περιλαμβάνει τη φυσική διάκριση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας”.

Μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο πάπας επισκέφθηκε το μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και εναπόθεσε ένα λευκό λουλούδι σε μια από τις στήλες όπου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ραγίζει καρδιές το γράμμα μίας 5χρονης στον Πάπα – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ