Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε “ελληνική υπόθεση” εξελίχθηκε και αυτή η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς η χώρα αποτέλεσε αφενός κεντρικό πυλώνα της πρότασης της Κομισιόν για το προσφυγικό, αφετέρου η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, άρα και των ελληνικών αποτέλεσε το δυσκολότερο, ίσως, από τα σημεία διαπραγμάτευσης των 28.

Επί της ουσίας τόσο η Ελλάδα, όσο και οι εταίροι συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν το τεράστιο αυτό κόστος να βαρύνει μόνο την Αθήνα, που μέχρι πρότινος δεν είχε την παραμικρή συνεννόηση με την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ΕΕ αναλαμβάνει αφενός να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να την πείσει να φυλάει την έξοδο από αυτήν προς την ΕΕ, αφετέρου στήνει “hot spots”, δηλαδή κέντρα εισόδου – φιλοξενίας – καταγραφής, με σύμπραξη κοινοτικών υπηρεσιών και καταμερισμό του κόστους, ενώ υπόσχεται ως το τέλος του έτους ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Η υποβοήθηση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ, είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα πολλών ελληνικών κυβερνήσεων, υπό το σύνθημα “τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά”. Συνεπώς η ερμηνεία των δηλώσεων τόσο της Α.Μέρκελ, όσο και του Β.Ορμπάν (Ούγγρος πρωθυπουργός) είναι πολύ κοντύτερα στις ελληνικές θέσεις από όσο η δημόσια ρητορική αφήνει να γίνει αντιληπτό.

Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ χθες το απόγευμα. Στη συνάντηση που δεν κράτησε παραπάνω από 25 λεπτά (καθώς ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στις 17:05 στο κτίριο της Κομισιόν και στις 17:35 ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση κατά την είσοδό του στο απέναντι κτίριο, αυτό του συμβουλίου) Γιούνκερ και Τσίπρας μετά τις συνήθεις αβρότητες που συνοδεύουν το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, μπήκαν περιληπτικά στην ουσία των ελληνικών υποχρεώσεων τόσο στο προσφυγικό, όσο και στο ζήτημα της εφαρμογής του μνημονίου.

 

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ενημέρωσε για τις τάσεις μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο και για τα σημεία που αφορούν την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, αλλά και σύστησε τον πρωθυπουργό στον γενικό διευθυντή υποστήριξης μεταρρυθμίσεων κ.Μάρτιν Φερβέι, διάδοχο του κ.Ράιχενμπαχ στην μόνιμη πια task force.

Οι υπηρεσίες του κ.Φερβέι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση κυρίως στην μεταρρύθμιση του δημοσίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και τελικώς στον εκσυγχρονισμό του κράτους (αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Φερβέι δεν έχει ελεγκτικό ρόλο, δεν αποτελεί παράγοντα της Τρόικας και επικεφαλής των ελληνικών υποθέσεων παραμένει ο κ.Κοστέλο). Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε για τις ελληνικές προθέσεις σε σχέση με το πρόγραμμα και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αφού ενημερώθηκε για τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Πιττέλα: “Γιατί δεν συνεργάστηκες με ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι;”

Καλό ήταν το κλίμα και στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζιάννι Πιττέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – παραδόξως ο κ.Πιττέλα είναι ο πρώτος ξένος παράγοντας που βλέπει ο πρωθυπουργός μετά την επανεκλογή του, δίνοντας τροφή στα σενάρια για σοσιαλιστική μετάλλαξη του ΣYΡΙΖΑ

Είναι γνωστό ότι η ομάδα των σοσιαλιστών στο ΕΚ, θα ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις της και η σχετική πρόταση υπάρχει ήδη από την εποχή που επικεφαλής ήταν ο Χάννες Σβόμποντα. Ο Αυστριακός πολιτικός έλεγε τότε στην Realnews πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παίξει στο μεγάλο παιχνίδι, θα πρέπει να έρθει στους Σοσιαλιστές. Πηγή κοντά στον Τζ.Πιττέλα δεν επιβεβαίωσε νέα πρόταση, αλλά κύκλοι των Σοσιαλιστών δεν αποκλείουν αυτή την εξέλιξη μέσα στην τετραετία.

Από την άλλη ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Α.Τσίπρας επέμεινε για άλλη μια φορά στη συνεργασία με τον Π.Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Ο κ.Πιττέλα ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και γενικώς με τις προοδευτικές δυνάμεις στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στο Ιταλικό “Skai“ χαρακτήρισε τον Τζίαννι Πιττέλα ιδιαίτερα υποστηρικτικό σε όλη την κρίση, ενώ από την πλευρά του ο Ιταλός σοσιαλιστής μετέφερε στο real.gr ότι η συνεργασία με τον Π.Καμμένο δεν είναι λόγος να μην συμπαραταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Σοσιαλιστές στις κοινές μάχες για τη λιτότητα, το χρέος και το προσφυγικό πρόβλημα.

Πηγή: Real.gr 

 

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος – ΒΙΝΤΕΟ

1 δισ. ευρώ για Σύρους που παραμένουν στη Μέση Ανατολή– Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ