Τουσκ: Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία – ΒΙΝΤΕΟ

«Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία. Είναι σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα προς την ΕΕ και θα πρέπει να εστιάσουμε στην μεγαλύτερη προστασία των συνόρων και στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε περαιτέρω την Τουρκία και τον Λίβανο, θα ζητήσουμε επίσης της συνδρομή της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ συμπλήρωσε: «Ειπώθηκε ότι το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν. Η επίσημη πρόταση της Τουρκίας, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».

«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές, θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο» είπε και συνέχισε:

«Θα συναντηθούμε επίσης με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την Τουρκία».

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως «δεν υπήρξε ενθουσιασμός για την ιδέα της κοινής ακτοφυλακής». Όπως είπε όμως «και οι 28 αρχηγοί των κρατών συμφωνούν ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα εάν δεν έχουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Βέβαια είναι κάτι κρίσιμο, γιατί υπάρχει και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για την κοινή πολιτική όσον αφορά τα σύνορα της ΕΕ». 

 

Δείτε το βίντεο:

 

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ