Το 80% των Γερμανών δηλώνουν υπερήφανοι για τη χώρα τους

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας το περιοδικό Stern δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα για την κατάσταση της χώρας. Το αποτέλεσμα: Το 80% των Γερμανών είναι περήφανοι για τη χώρα τους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού, το 25% των Γερμανών είναι πολύ ικανοποιημένο με τις τρέχουσες συνθήκες ζωής στη χώρα τους και το 57% ικανοποιημένο. Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο είναι μόνο το 18%. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας, του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όσοι είναι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν μικρότερα εισοδήματα και χαμηλότερη μόρφωση, αλλά και οι υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Κύριες ανησυχίες των Γερμανών, που έχουν να κάνουν με το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους, είναι η κοινωνική ανισότητα, ο φόβος της φτώχειας στα γηρατειά και τα προβλήματα συνεργασίας στην ΕΕ.

Παρά το μεγάλο κύμα προσφύγων που φτάνει στη χώρα τον τελευταίο καιρό, λίγοι Γερμανοί αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτό.

Κατά την άποψη της μεγάλης πλειονότητας των ερωτηθέντων, η επανένωση των δύο Γερμανιών προχώρησε καλά και σωστά. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των πρώην Ανατολικογερμανών και των πρώην Δυτικογερμανών. Πάντως δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ προέρχονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Εξάλλου η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μετά την επανένωση βελτιώθηκε η εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο.

Τέλος, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε περήφανο για τη χώρα του, αν και το ένα πέμπτο των Γερμανών θα προτιμούσε να ζει σε μια άλλη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ο γερμανικός Τύπος για τη νέα κυβέρνηση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ