Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από απόπειρες επιθέσεων σε ισραηλινές δυνάμεις

Ένας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε όταν ανατινάχθηκε μια βόμβα που προσπάθησε να εκτοξεύσει σε ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στην Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι και από τις δύο μεριές, καθώς η ένταση κλιμακώθηκε την παραμονή της εβραϊκής γιορτής Γιόμ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης).

Ώρες νωρίτερα στην ίδια περιοχή, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν ότι στρατεύματα πυροβόλησαν μια Παλαιστίνια γυναίκα καθώς προσπάθησε να μαχαιρώσει ένα στρατιώτη. Ένας μέλος της οικογένειας δήλωσε πως η Χαντέλ αλ Χασλαμούν, μια 19χρονη φοιτήτρια, μεταφέρθηκε σε ένα ισραηλινό νοσοκομείο, από όπου αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος της.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook ένας στρατιώτης εμφανίζεται να σημαδεύει με το όπλο του μια γυναίκα, που λέγεται ότι είναι η Χασλαμούν και να στέκεται σε μικρή απόσταση μακριά. Η κοπέλα ήταν καλυμμένη ολόκληρη με ένα μαύρο μανδύα.

Ένα ξέσπασμα συγκρούσεων, συχνά με ρίψη πετρών και βόμβες μολότοφ, έχει παρατηρηθεί έπειτα από την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης τον Απρίλιο του 2014, αν και η βία δεν έχει φτάσει στην ένταση παλαιότερων εξεγέρσεων των Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σήμερα σε κατάσταση ετοιμότητας στην Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη. Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας τόνισαν πως οι μετακινήσεις μεταξύ της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ θα περιοριστούν μέχρι το τέλος του Γιόμ Κιπούρ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (21:00 ώρα Γκρίνουιτς).

Ένας υπεύθυνος σε ένα παλαιστινιακό νοσοκομείο ανέφερε πως ο 23χρονος μαχητής σκοτώθηκε όταν εκπυρσοκρότησε στα χέρια του μια βόμβα και έπειτα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως δεν τον πυροβόλησαν.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Ντίγια Αμντούλ Χαλίμ Ταλαχμέχ και ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα από τα μέλη της, αναφέροντας πως σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως ο άνδρας σκοτώθηκε όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που επιχείρησε να εκτοξεύσει σε μια στρατιωτική περιπολία κοντά στο χωριό Κχάρσα, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας.

Η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί ραγδαία τις πρόσφατες εβδομάδες καθώς τα αραβικά κράτη και οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις για παραβιάσεις στο Τέμενος Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο ιερούς τόπους για το Ισλάμ. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ