Ένταση λόγω προσφυγικού ανάμεσα σε Κροατία και Σερβία

Η Κροατία έκλεισε από τα μεσάνυχτα και την τελευταία ανοιχτή συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, τη διάβαση Μπαγιάκοβο – Μπάτροβτσι με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί στα σύνορα ουρές φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κροατικές αρχές λόγω του μαζικού κύματος προσφύγων που συρρέουν στη χώρα από τα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή τις επτά βασικές συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη συγκεκριμένη δίοδο για τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Κροατίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα φορτηγά στη διάβαση Μπάτροβτσι σχηματίζουν ουρές επτά χιλιομέτρων, ενώ η σερβική συνοριακή αστυνομία δεν έχει πληροφορίες για το πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κροατία προφανώς δεν αντιμετωπίζει με ορθό τρόπο την προσφυγική κρίση και πρόσθεσε πως “είναι απαραίτητη, άμεσα, μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πόσοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν δεκτοί και πού πρέπει να τους στείλουμε”. “Στρατόπεδα προσφύγων δεν πρόκειται να γίνουν στη Σερβία, ούτε αναμένουμε επαναπροωθήσεις” πρόσθεσε.

“Δεν κατάφερα να συνομιλήσω με τον Κροάτη ομόλογό μου, αλλά το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης Μπάτροβτσι δεν είναι σωστή ενέργεια. Αν η Κροατία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τη Σερβία θα ζητηθεί αντίδραση από την ΕΕ, επειδή παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες” υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης.

Δυο ναυάγια μέσα σε μια ώρα στην Μυτιλήνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ